De blir Unionens avtalskrav 2017 Foto: Jessica Gow / TT
Anders Ferbe, Martin Linder och Ulf Bengtsson, ordförande i IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer presenterar sina avtalskrav inför avtalsrörelsen 2016.

De blir Unionens avtalskrav 2017

Avtal 2017 Nästa avtalsrörelse är nu i full gång. Unionen har i dag tisdag beslutat vilka områden de vill satsa på.
27 sep 2016 | 14:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trots att alla 2016 års avtal ännu ej är satta har förberedelserna för nästa års avtalsrörelse nu börjat. Vid ett extra förbundsråd bestämde Unionen i dag tisdag att förbundet kommer att satsa på höjda reallöner, flexpension och möjligheter till återhämtning.

– Vi nådde inte hela vägen fram med flexpensionen i förra avtalsrörelsen. Nu fortsätter arbetet med att öka avsättningarna till tjänstepensionen och att samtliga medlemmar ska omfattas av flexpension, säger Uniones ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Rätt till strejk om flexpension ännu inte avgjord

I vårens avtalsförhandlingar gick turerna heta kring just frågan om flexpension. Förmånen ingick i de avtal som Facken inom industrin slöt med Industriarbetsgivarna, men Almega Tjänsteföretagen ställde sig tvärt emot. När Unionen och Sveriges ingenjörer lade ett strejkvarsel i frågan drog Almega upp den till Arbetsdomstolen, som i ett interimistiskt beslut sade att förbunden inte kan strejka så länge ITP-avtalet gäller. Ärendet ligger fortfarande hos Arbetsdomstolen, som under de närmsta veckorna förväntas meddela om frågan slutgiltigt kommer att prövas av AD.

I november kommer Unionen att presentera en gemensam avtalsplattform tillsammans med övriga fyra fackförbund inom samarbetet Facken inom industrin. I mitten av december överlämnas avtalskraven till arbetsgivarna och förhandlingarna ska vara slutförda senast den 31 mars 2017.

27 sep 2016 | 14:48

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev