De blir Unionens avtalskrav 2017 Foto: Jessica Gow / TT
Anders Ferbe, Martin Linder och Ulf Bengtsson, ordförande i IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer presenterar sina avtalskrav inför avtalsrörelsen 2016.

De blir Unionens avtalskrav 2017

Avtal 2017 Nästa avtalsrörelse är nu i full gång. Unionen har i dag tisdag beslutat vilka områden de vill satsa på.
27 sep 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trots att alla 2016 års avtal ännu ej är satta har förberedelserna för nästa års avtalsrörelse nu börjat. Vid ett extra förbundsråd bestämde Unionen i dag tisdag att förbundet kommer att satsa på höjda reallöner, flexpension och möjligheter till återhämtning.

– Vi nådde inte hela vägen fram med flexpensionen i förra avtalsrörelsen. Nu fortsätter arbetet med att öka avsättningarna till tjänstepensionen och att samtliga medlemmar ska omfattas av flexpension, säger Uniones ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Rätt till strejk om flexpension ännu inte avgjord

I vårens avtalsförhandlingar gick turerna heta kring just frågan om flexpension. Förmånen ingick i de avtal som Facken inom industrin slöt med Industriarbetsgivarna, men Almega Tjänsteföretagen ställde sig tvärt emot. När Unionen och Sveriges ingenjörer lade ett strejkvarsel i frågan drog Almega upp den till Arbetsdomstolen, som i ett interimistiskt beslut sade att förbunden inte kan strejka så länge ITP-avtalet gäller. Ärendet ligger fortfarande hos Arbetsdomstolen, som under de närmsta veckorna förväntas meddela om frågan slutgiltigt kommer att prövas av AD.

I november kommer Unionen att presentera en gemensam avtalsplattform tillsammans med övriga fyra fackförbund inom samarbetet Facken inom industrin. I mitten av december överlämnas avtalskraven till arbetsgivarna och förhandlingarna ska vara slutförda senast den 31 mars 2017.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar