Det var en lättad trio som presenterade principöverenskommelsen på en pressträff i dag: Martin Linder från Unionen, Ulf Bengtsson på Sveriges Ingenjörer och motparten Almegas VD, Anna-Karin Hatt.
Flexpensionen har legat som ett kompakt hot över den kommande avtalsrörelsen, alltsedan parterna i våras misslyckades att komma överens om att kollektivavtala om flexpension inom Almega. Under hösten har en process i AD pågått för att avgöra om det råder fredsplikt i frågan eller inte.
–Det viktiga för Unionen är att flexpensionen har en lösning som omfattar alla, säger ordförande Marin Linder i dag.
Parterna har fått göra kompromisser. Enskilda arbetstagare ska ha möjlighet att avsäga sig flexpension, och nya medlemsföretag i Almega ska få en femårsperiod på sig att fasas in i systemet.
Hänger ihop med helt paket
Nu gör parterna en gemensam begäran till Arbetsdomstolen om att låta den behandlingen vara vilande, i väntan på ett färdigt avtal i slutet av februari.
För det är inte helt garanterat att avtalet verkligen skrivs under. Frågan kopplas till ett helt paket av andra frågor som ska lösas (se faktaruta).
Vad var i så fall den förlösande faktorn nu?
– Jag tror att Almega insåg att vi inte skulle släppa frågan, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson till Arbetsvärlden i dag.
– Den helt görande orsaken är att vi gemensamt har tagit initiativ till att lösa det här och att vi alla tre skulle vilja ha ett långsiktigt avtalsutvecklingsarbete, säger Almegas VD Anna-Karin Hatt. Vi har behov av en modernisering av avtalen inom tjänstenäringen – det ligger i våra gemensamma intressen – men den här stötestenen har legat emellan oss, förklarar hon.
Ett helt paket
Parterna har gjort en principöverenskommelse om åtta punkter som ska lösas i första hand till mitten av december. Förutom avtalet om avsättningar till flexpension i tjänsteföretag, innehåller det:
- möjlighet att går ner i arbetstid i slutet av arbetslivet,
- starta ett gemensamt arbete för att utveckla framtidens kollektivavtal,
- arbete för att ta fram enhetlig reglering av anställningsformer, och av beredskap,
- avräkning vid uttag av semester,
- se över avtalens förhandlingsordningar, samt ta fram en gemensam vägledning för avtalsturlistor för uppsägning vid arbetsbrist.
Det är först när parterna är överens om samtliga delar som formella förhandlingar kan starta.