Överenskommelse om flexpensioner klar Martin Linder, förbundsordförande, Unionen. Foto: Christine Olsson/TT.

Överenskommelse om flexpensioner klar

Avtal 2017 Flexpensionskonflikten mellan Almega, Unionen och Sveriges Ingenjörer är på väg att lösas. Parterna har kommit överens om att kollektivavtala i frågan, men med villkor att ett helt paket frågor är färdigt den 15 december, bland annat ett gemensamt arbete för att utveckla kollektivavtalen.
11 nov 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det var en lättad trio som presenterade principöverenskommelsen på en pressträff i dag: Martin Linder från Unionen, Ulf  Bengtsson på Sveriges Ingenjörer och motparten Almegas VD, Anna-Karin Hatt.

Flexpensionen har legat som ett kompakt hot över den kommande avtalsrörelsen, alltsedan parterna i våras misslyckades att komma överens om att kollektivavtala om flexpension inom Almega. Under hösten har en process i AD pågått för att avgöra om det råder fredsplikt i frågan eller inte.

–Det viktiga för Unionen är att flexpensionen har en lösning som omfattar alla, säger ordförande Marin Linder i dag.

Parterna har fått göra kompromisser. Enskilda arbetstagare ska ha möjlighet att avsäga sig flexpension, och nya medlemsföretag i Almega ska få en femårsperiod på sig att fasas in i systemet.

Hänger ihop med helt paket

Nu gör parterna en gemensam begäran till Arbetsdomstolen om att låta den behandlingen vara vilande, i väntan på ett färdigt avtal i slutet av februari.

För det är inte helt garanterat att avtalet verkligen skrivs under. Frågan kopplas till ett helt paket av andra frågor som ska lösas (se faktaruta).

Vad var i så fall den förlösande faktorn nu?

– Jag tror att Almega insåg att vi inte skulle släppa frågan, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson till Arbetsvärlden i dag.
– Den helt görande orsaken är att vi gemensamt har tagit initiativ till att lösa det här och att vi alla tre skulle vilja ha ett långsiktigt avtalsutvecklingsarbete, säger Almegas VD Anna-Karin Hatt. Vi har behov av en modernisering av avtalen inom tjänstenäringen – det ligger i våra gemensamma intressen – men den här stötestenen har legat emellan oss, förklarar hon.

Ett helt paket

Parterna har gjort en principöverenskommelse om åtta punkter som ska lösas i första hand till mitten av december. Förutom avtalet om avsättningar till flexpension i tjänsteföretag, innehåller det:

  • möjlighet att går ner i arbetstid i slutet av arbetslivet,
  • starta ett gemensamt arbete för att utveckla framtidens kollektivavtal,
  • arbete för att ta fram enhetlig reglering av anställningsformer, och av beredskap,
  • avräkning vid uttag av semester,
  • se över avtalens förhandlingsordningar, samt ta fram en gemensam vägledning för avtalsturlistor för uppsägning vid arbetsbrist.

Det är först när parterna är överens om samtliga delar som formella förhandlingar kan starta.

 

 

+ Expandera

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar