Riksbanken tror på större löneökningar i 2017 års avtal

Avtal 2017 Nu påbörjas snart en ny avtalsrörelse eftersom de flesta av 2016 års avtal blev ettåriga. Riksbanken tror att löneökningarna kommer att bli högre den här gången.
8 sep 2016 | 14:32
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I upptakten till avtalsrörelsen 2016 fick Riksbanken kritik för att man, för att få upp inflationstakten i ekonomin, i princip uppmanade parterna att inte vara för försiktiga i avtalen. Trots det, och trots att arbetsmarknaden har förbättrats jämfört med tidigare år, blev resultatet en löneökningstakt på cirka 2,5 procent för 2016 – enligt Riksbanken lägre än väntat.

När beslutet om att nu låta reporäntan ligga kvar på -0,5 procent offentliggjordes i går, onsdag, är Riksbankens prognos samtidigt att löneökningarna kommer att bli betydligt större under de närmaste åren. Det framgår av centralbankens penningpolitiska rapport som släpptes på onsdagen.

Högre inflation och högre förväntningar

I ett kort fördjupningsavsnitt om den kommande avtalsrörelsen konstaterar Riksbanken att avtalen 2016 ligger på nästan samma nivå som 2013. Men nu, när en ny stor avtalsrörelse ska påbörjas är förutsättningarna andra än i upptakten till förra avtalsrörelsen: inflationen är högre, liksom parternas inflationsförväntningar.

I den penningpolitiska rapporten beskrivs resursutnyttjandet i ekonomin som högt, och många arbetsgivare upplever problem med att rekrytera. Det brukar leda till en stigande löneökningstakt, konstaterar Riksbanken, som tror att löneökningstakten på 2,5 procent i år kommer att stiga till 3,5 procent de närmaste åren.

 

8 sep 2016 | 14:32
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev