Riksbanken tror på större löneökningar i 2017 års avtal

Avtal 2017 Nu påbörjas snart en ny avtalsrörelse eftersom de flesta av 2016 års avtal blev ettåriga. Riksbanken tror att löneökningarna kommer att bli högre den här gången.
8 sep 2016
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I upptakten till avtalsrörelsen 2016 fick Riksbanken kritik för att man, för att få upp inflationstakten i ekonomin, i princip uppmanade parterna att inte vara för försiktiga i avtalen. Trots det, och trots att arbetsmarknaden har förbättrats jämfört med tidigare år, blev resultatet en löneökningstakt på cirka 2,5 procent för 2016 – enligt Riksbanken lägre än väntat.

När beslutet om att nu låta reporäntan ligga kvar på -0,5 procent offentliggjordes i går, onsdag, är Riksbankens prognos samtidigt att löneökningarna kommer att bli betydligt större under de närmaste åren. Det framgår av centralbankens penningpolitiska rapport som släpptes på onsdagen.

Högre inflation och högre förväntningar

I ett kort fördjupningsavsnitt om den kommande avtalsrörelsen konstaterar Riksbanken att avtalen 2016 ligger på nästan samma nivå som 2013. Men nu, när en ny stor avtalsrörelse ska påbörjas är förutsättningarna andra än i upptakten till förra avtalsrörelsen: inflationen är högre, liksom parternas inflationsförväntningar.

I den penningpolitiska rapporten beskrivs resursutnyttjandet i ekonomin som högt, och många arbetsgivare upplever problem med att rekrytera. Det brukar leda till en stigande löneökningstakt, konstaterar Riksbanken, som tror att löneökningstakten på 2,5 procent i år kommer att stiga till 3,5 procent de närmaste åren.

 

8 sep 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan