Lori Chavez-DeRemer kan räkna med att snart få kalla sig arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering.
De obligatoriska senatsförhören med henne hölls på torsdagen. Under sina två år på en av delstaten Oregons stolar i representanthuset gjorde Lori Chavez-DeRemer sig känd som fackets bästa vän i det republikanska partiet. Hon stöttade lagförslaget PRO Act, som skulle förenkla organisering på arbetsplatserna.
Den republikanske senatorn Rand Paul från Kentucky siktade in sig på det under förhören och frågade om Chavez-DeRemer numera tar avstånd från sin tidigare hållning – och ställer sig bakom de så kallade Right to Work-lagarna som gör det betydligt svårare att bilda fackklubbar.
– Ja, svarade Chavez-DeRemer.
Bernie Sanders frågade om Gwynne Wilcox
Bernie Sanders, som leder den demokratiska minoriteten i utskottet, tog för sin del upp Donald Trumps avsked av Gwynne Wilcox från arbetsrättsmyndigheten NLRB.
– President Trump har rätt att utöva sin verkställande roll, svarade Chavez-DeRemer, dock med tillägget att NLRB inte direkt sorterar under arbetsmarknadsdepartementet.
Lori Chavez-DeRemer avböjde också frågor om den pågående slakten i olika myndigheter och departement med hänvisning till att hon inte ännu inte tillträtt.
Inget besked om minimilöner
En annan symboliskt viktig punkt gällde den federalt stadgade minimilönen på 7,25 dollar, som är så låg att även republikanskt styrda delstater lagstadgat om en högre timlön.
– Jag är medveten om att den inte höjts sedan 2009 fast levnadsomkostnaderna gått upp, svarade Chavez-DeRemer.
Beträffande ett annat brännande ämne, invandringen, lät hon som andra kandidater:
– Massinvandringen vi sett de gångna fyra åren har skadat amerikanska arbetare och vi vill försäkra oss om att vi stöttar president Trump, sa Chavez-DeRemer.
Svagt stöd för ministrarna
Med undantag för en enda, Matt Gaetz, har Trump fått igenom samtliga sina kontroversiella ministrar, från den okvalificerade försvarsministerkandidaten Pete Hegseth till den vetenskapsfientlige hälsovårdsministern Robert F Kennedy Jr.
Flera tunga poster har gått igenom med minsta möjliga marginal.
Endast ett fåtal republikaner röstade dock emot Hegseth, RFK och säkerhetsministern Tulsi Gabbard – däribland förre majoritetsledaren Mitch McConnell som trots sin motvilja gentemot Trump stödde hans presidentnominering med motiveringen ”Jag kommer att rösta på den som mitt parti nominerar”.
Samme McConnell var också den som baxade fram den konservativa supermajoriteten på 6 – 3 i Högsta domstolen.