I dag tas tidsgränsen i sjukförsäkringen bort, som regeringen aviserade i höstbudgeten. Sedan 1 juli 2008 har det varit möjligt att få sjukpenning i normalfallet max 2,5 år, men nu går det alltså att vara sjukskriven hur länge som helst, så länge ens arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel.
Årsskiftet 2009/2010 hade den första gruppen sjukskrivna nått maxtiden och sammanlagt har 95 000 personer blivit utförsäkrade dess, alltså lämnat sjukförsäkringen. Av dem har cirka 12 000 blivit sjukskrivna igen och sedan utförsäkrade ytterligare en gång, och ett par hundra har hunnit bli utförsäkrade en tredje gång. 69 procent av de utförsäkrade är kvinnor.
”Detta är ett experiment som fått pågå alldeles för länge.”
Carina Wellton är ordförande i föreningen Solrosuppropet, som arbetar för sjukskrivnas rättigheter i allmänhet och för borttagandet av parentesen i synnerhet.
– Det är en suck av lättnad. Ett stort och viktigt steg för en mänskligare sjukförsäkring. Men jag har ändå delade känslor, för detta är ett experiment som fått pågå alldeles för länge. Jag känner också till de som blivit utförsäkrade för bara ett par veckor sedan. De har inte fått anstånd trots att gränsen ändå skulle tas bort.
Förändringen medför att den arbetslivsintroduktion på ungefär tre månader hos Arbetsförmedlingen som de utförsäkrade hamnade i också försvinner. De individer som redan påbörjat programmet får slutföra det, men kan också ansöka om sjukpenning på nytt utan att vänta tre månader.
Alla som uppnår maxtiden har inte lämnat sjukförsäkringen, runt 20 procent får antingen fortsatt sjukpenning genom vissa undantag eller övergår till sjukersättning, som ungefär motsvarar förtidspension.
Parterna oeniga
Bland arbetsmarknadens parter är åsikterna om förändringen skiftande. LO är väldigt nöjda, vice ordförande Tobias Baudin skriver på Facebook: ”Att borgarnas stupstock avskaffas är en otroligt viktig reform och en leverans av ett viktigt vallöfte från den S-ledda regeringen.”
TCO poängterar att ytterligare åtgärder behövs när parentesen tas bort, men att det är bra att människor inte utförsäkras längre.
Saco skrev i sitt remissvar att de tycker att den bortre tidsgränsen fyller en viktig funktion, men att sjukskrivningsprocessen måste utvecklas och att undantagsregler är viktiga.
Såväl Arbetsgivarverket som Svenskt Näringsliv har varit negativa till ett borttagande. Svenskt Näringsliv skrev i en debattartikel i Arbetsvärlden att fyra av tio medlemsföretag tror att borttagandet av den bortre tidsgränsen kommer att öka sjukfrånvaron.
Också allianspartierna och Sverigedemokraterna har varit negativa till borttagandet, vilket i viss mån oroar Carina Wellton.
– Resultatet av gränsens införande blev motsatt mot det avsedda: sjuktalen har ju ökat. Så Alliansen och SD har inga belägg när de säger att det kommer bli dyrare nu.
Vill ha stöd anpassat för individen
Hon berättar att föreningen fortsätter att jobba för en bättre sjukförsäkring.
– Vi är för kontroller och uppföljningar, och tycker inte alls att sjukskrivna bara ska lämnas ifred, som vissa tror. Vi vill att individuella bedömningar ska göras: vad behöver den här personen? Vilken vård, vilken behandling – och när? Personer med utmattningssymptom behöver till exempel inte snabba insatser, det kan tvärtom skada, medan det är viktigt för andra. Vi ska också hålla koll så att inte prövningen efter ett år i praktiken blir som en ny bortre parentes.
Formerna för rehabiliteringen behöver också bli bättre, tycker hon.
– Koordineringen mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, sjukvården och den sjuke behöver också förbättras. Nu har utförsäkrade skickats till Arbetsförmedlingen där man bara skakat på huvudet: “Du är ju sjuk, vi kan inte hjälpa dig.”