Bortre parentesen i sjukförsäkringen tas bort i dag

Sjukförsäkringen Den omstridda tidsgräns för sjukskrivningar som Alliansregeringen införde 2008 försvinner i dag. En lättnad för många sjuka, men oppositionen vill ha gränsen kvar.
1 feb 2016 | 13:07
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag tas tidsgränsen i sjukförsäkringen bort, som regeringen aviserade i höstbudgeten. Sedan 1 juli 2008 har det varit möjligt att få sjukpenning i normalfallet max 2,5 år, men nu går det alltså att vara sjukskriven hur länge som helst, så länge ens arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel.

Årsskiftet 2009/2010 hade den första gruppen sjukskrivna nått maxtiden och sammanlagt har 95 000 personer blivit utförsäkrade dess, alltså lämnat sjukförsäkringen. Av dem har cirka 12 000 blivit sjukskrivna igen och sedan utförsäkrade ytterligare en gång, och ett par hundra har hunnit bli utförsäkrade en tredje gång. 69 procent av de utförsäkrade är kvinnor.

”Detta är ett experiment som fått pågå alldeles för länge.”

Carina Wellton, Solrosuppropet. Foto: John Ash

Carina Wellton, Solrosuppropet. Foto: John Ash

Carina Wellton är ordförande i föreningen Solrosuppropet, som arbetar för sjukskrivnas rättigheter i allmänhet och för borttagandet av parentesen i synnerhet.

– Det är en suck av lättnad. Ett stort och viktigt steg för en mänskligare sjukförsäkring. Men jag har ändå delade känslor, för detta är ett experiment som fått pågå alldeles för länge. Jag känner också till de som blivit utförsäkrade för bara ett par veckor sedan. De har inte fått anstånd trots att gränsen ändå skulle tas bort.

Förändringen medför att den arbetslivsintroduktion på ungefär tre månader hos Arbetsförmedlingen som de utförsäkrade hamnade i också försvinner. De individer som redan påbörjat programmet får slutföra det, men kan också ansöka om sjukpenning på nytt utan att vänta tre månader.

Alla som uppnår maxtiden har inte lämnat sjukförsäkringen, runt 20 procent får antingen fortsatt sjukpenning genom vissa undantag eller övergår till sjukersättning, som ungefär motsvarar förtidspension.

Parterna oeniga

Bland arbetsmarknadens parter är åsikterna om förändringen skiftande. LO är väldigt nöjda, vice ordförande Tobias Baudin skriver på Facebook: ”Att borgarnas stupstock avskaffas är en otroligt viktig reform och en leverans av ett viktigt vallöfte från den S-ledda regeringen.”

TCO poängterar att ytterligare åtgärder behövs när parentesen tas bort, men att det är bra att människor inte utförsäkras längre.

Saco skrev i sitt remissvar att de tycker att den bortre tidsgränsen fyller en viktig funktion, men att sjukskrivningsprocessen måste utvecklas och att undantagsregler är viktiga.

Såväl Arbetsgivarverket som Svenskt Näringsliv har varit negativa till ett borttagande. Svenskt Näringsliv skrev i en debattartikel i Arbetsvärlden att fyra av tio medlemsföretag tror att borttagandet av den bortre tidsgränsen kommer att öka sjukfrånvaron.

Också allianspartierna och Sverigedemokraterna har varit negativa till borttagandet, vilket i viss mån oroar Carina Wellton.
– Resultatet av gränsens införande blev motsatt mot det avsedda: sjuktalen har ju ökat. Så Alliansen och SD har inga belägg när de säger att det kommer bli dyrare nu.

Vill ha stöd anpassat för individen

Hon berättar att föreningen fortsätter att jobba för en bättre sjukförsäkring.

– Vi är för kontroller och uppföljningar, och tycker inte alls att sjukskrivna bara ska lämnas ifred, som vissa tror. Vi vill att individuella bedömningar ska göras: vad behöver den här personen? Vilken vård, vilken behandling – och när? Personer med utmattningssymptom behöver till exempel inte snabba insatser, det kan tvärtom skada, medan det är viktigt för andra. Vi ska också hålla koll så att inte prövningen efter ett år i praktiken blir som en ny bortre parentes.

Formerna för rehabiliteringen behöver också bli bättre, tycker hon.
– Koordineringen mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, sjukvården och den sjuke behöver också förbättras. Nu har utförsäkrade skickats till Arbetsförmedlingen där man bara skakat på huvudet: “Du är ju sjuk, vi kan inte hjälpa dig.”

1 feb 2016 | 13:07

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av stefan 1 feb 2016:

    intressant artikel . något som jag reflekterat är att det väldigt dålig med info och som jag gått in i vägen (utmattningssymptom) vet nu mera att jag inte kan gå tillbaka till det jag var för det var ju det som gjorde att jag fick utmattning , tankar går då till att söka något annat jobb utbilda mej till något annat . men det jag upplevt att det väldigt dåligt med : hur gör jag nu ,vad kan jag göra finns det någon hjälp med mera . och det som slog mej nu när jag läste man vill antingen lämnas ifred eller man vill individuella bedömningar, jag tror om man har mera info som man får av det här kan du göra vi kan hjälpa dej med ….. och så vidare i ett relativt tidigt stadium broschyrer över det tel nr ja med mera så kommer folk ta till sig av det inte på en gång men när man har orken och viljan att måste titta på vad som finns …. hälsningar från stefan

  2. Av Jonasdotter 16 feb 2017:

    Nu tar de bort början av sjukpenningen i stället. Man börja aldrig betala ut. Alla får avslag.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev