Att sparka utifrån Swish-listan kan sakna grund En teckning från Attunda tingsrätt där förhandlingar pågår i mål mot flera personer som är misstänkta för förberedelse till mord, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott med mera i Sundsvall. Foto: Johan Hallnäs/TT

Att sparka utifrån Swish-listan kan sakna grund

Swish-listan Tre anställda har fått lämna sina jobb med omedelbar verkan efter att de stått med på den så kallade Swish-listan i Sundsvall. Men att vara misstänkt för brott är inget skäl att för att avskeda folk, enligt arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.
28 aug 2023 | 13:50
+1
0
+1
3
+1
0
+1
1
+1
2
+1
3

I samband med den stora rättegången som pågår om bland annat grova narkotikabrott i Sundsvall har en lista med hundra namn blivit offentlig. Där står namn och nummer till ”vanliga” personer i staden som har swishat summor till en åtalad narkotikalangare, vilket flera medier berättat om.

Swish-listan

  • I åtalet där 23 personer står misstänkta för bland annat narkotikahandel i den så kallade Kurdiska rävens regi i Sundsvall, har en lista blivit offentlig i och med att förundersökningen blivit det. På listan finns cirka hundra individer som swishat en langare i Sundsvall. Han är misstänkt för grovt narkotikabrott.
  • Det står namn och telefonnummer, och överföringarna kallas för sådant som ”casino”, ”black jack” eller en möbel till exempel. Ingen av dem är än så länge misstänkta för brott.
  • Rättegången pågår, och väntas fortsätta in mot slutet av oktober.
+ Expandera

Några av dem, tre personer, har också fått sina anställningar avbrutna med omedelbar verkan. Det handlar om krogpersonal.

Till Sveriges radio säger krögaren Jonas Hamlund att det har varit sorgligt att se sina anställda på listan, men att övertrampen varit för stora.

Brottsmisstanke aldrig skäl för avskedande

Särskilt eftersom han som arbetsgivare deltar i projektet Krogar mot knark, tillsammans med kommun och polis.

De anställda är inte misstänkta för något brott än så länge. Tommy Iseskog är en av Sveriges främsta experter på arbetsrätt. Han säger att han själv inte vet mer än vad som stått i tidningarna.

Tommy Iseskog

– Men den viktiga noteringen här är att en misstanke om brott i sig aldrig är grund för avskedande. Arbetsgivaren har full bevisbörda och tar en risk om det inte går att styrka ett brott.

Att anställda begår brott på fritiden innebär inte att man nödvändigtvis bryter mot sitt anställningsavtal, påpekar han. Om det inte är så att ens yrke gör det direkt olämpligt, om man till exempel är polis eller socialsekreterare.

Ingen skyldighet att rehabilitera

Finns det dock en tydligt uttalad policy på arbetsplatsen, om till exempel att anställda absolut inte får bruka narkotika, kan det innebära att man då även brutit mot anställningsavtalet.

Någon rehabiliteringsinsats har dock arbetsgivaren inte i det här fallet. Enligt Tommy Iseskog är det skillnad i arbetsrättens syn på alkohol och narkotika, eftersom det senare är olagligt.

De som står med på listan, och som låtit sig intervjuas nekar till att det handlat om narkotikaköp.

28 aug 2023 | 13:50
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev