Genom appen Taskrunner kan användare hitta uppdragstagare, eller ”runners”, för att få hjälp med alla möjliga arbetsuppgifter – från att montera möbler till att utföra trädgårdsarbete eller hjälpa till med flytten.
Men vem är ansvarig för att förhindra olyckor och förebygga hälsoskadliga arbetsförhållanden?
Arbetsmiljöverket menar att det är bolaget bakom appen som har arbetsmiljöansvaret, och krävde i höstas att företaget skulle undersöka arbetsförhållandena för arbetstagare som utför uppdrag via appen, samt göra en riskbedömning och upprätta en handlingsplan mot eventuella risker för ohälsa och olycksfall i arbetet. Det är åtgärder som är del av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Om inte bolaget vidtog åtgärderna i tid väntade ett vite på 75 000 kronor.
Vi behöver få klarhet i hur plattformsföretagen ska betraktas rent arbetsrättsligt.
Men nu har alltså förvaltningsrätten i Malmö gett Taskrunner rätt mot Arbetsmiljöverket. Domstolen bedömer att appföretaget inte är att betrakta som en arbetsgivare och alltså saknar arbetsmiljöansvar. Därför upphävs också Arbetsmiljöverkets vitesföreläggande.
Borde överklagas
Förvaltningsrätten tar fasta på att bolaget varken leder eller fördelar arbetet, och inte heller kontrollerar det i mer än en mycket begränsad omfattning med koppling till plattformens tillförlitlighet.
– Den här domen tror jag Arbetsmiljöverket kommer överklaga för att pröva frågan, och jag tror också de kommer få prövningstillstånd. Vi behöver få klarhet i hur plattformsföretagen ska betraktas rent arbetsrättsligt, säger Bo Ericson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Påminner om bemanningsföretag
Efter att ha läst domen anser han själv att Taskrunner påminner om ett bemanningsföretag och borde ha krav på sig att kontrollera beställarna.
– Det här är en jätteviktig fråga. Det finns detaljerade regler gällande säkerhet i exempelvis bygg- och anläggningsbranschen, men en familj i villa har ingen aning om vad som gäller, säger Bo Ericson.
När Arbetsvärlden söker en kommentar från Arbetsmiljöverket får vi svar att myndigheten ännu inte hunnit analysera domen och inte avgjort om man ska överklaga den. Sista dag för överklagande är 9 juli.