”Arbetsmiljöverket borde överklaga Taskrunner-domen” "Du kan få hjälp med i stort sett vad som helst, när som helst och för det pris du själv tycker är rimligt", skriver appföretaget Taskrunner på sin hemsida. Nu har förvaltningsrätten i Malmö gett företaget rätt gentemot Arbetsmiljöverket: appföretaget är inte arbetsgivare och har alltså inte arbetsmiljöansvar. Foto: Pressbild

”Arbetsmiljöverket borde överklaga Taskrunner-domen”

Gigekonomin Appföretaget Taskrunner är inte arbetsgivare åt personer som hittar och utför uppdrag via appen och har därför inget arbetsmiljöansvar. Det menar förvaltningsrätten i Malmö i en ny dom. Men på LO-TCO Rättsskydd tycker man att företaget påminnner om ett bemanningsföretag och efterlyser ett överklagande.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Genom appen Taskrunner kan användare hitta uppdragstagare, eller ”runners”, för att få hjälp med alla möjliga arbetsuppgifter – från att montera möbler till att utföra trädgårdsarbete eller hjälpa till med flytten.

Men vem är ansvarig för att förhindra olyckor och förebygga hälsoskadliga arbetsförhållanden?

Arbetsmiljöverket menar att det är bolaget bakom appen som har arbetsmiljöansvaret, och krävde i höstas att företaget skulle undersöka arbetsförhållandena för arbetstagare som utför uppdrag via appen, samt göra en riskbedömning och upprätta en handlingsplan mot eventuella risker för ohälsa och olycksfall i arbetet. Det är åtgärder som är del av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Om inte bolaget vidtog åtgärderna i tid väntade ett vite på 75 000 kronor.

Vi behöver få klarhet i hur plattformsföretagen ska betraktas rent arbetsrättsligt.

Men nu har alltså förvaltningsrätten i Malmö gett Taskrunner rätt mot Arbetsmiljöverket. Domstolen bedömer att appföretaget inte är att betrakta som en arbetsgivare och alltså saknar arbetsmiljöansvar. Därför upphävs också Arbetsmiljöverkets vitesföreläggande.

Borde överklagas

Förvaltningsrätten tar fasta på att bolaget varken leder eller fördelar arbetet, och inte heller kontrollerar det i mer än en mycket begränsad omfattning med koppling till plattformens tillförlitlighet.

– Den här domen tror jag Arbetsmiljöverket kommer överklaga för att pröva frågan, och jag tror också de kommer få prövningstillstånd. Vi behöver få klarhet i hur plattformsföretagen ska betraktas rent arbetsrättsligt, säger Bo Ericson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Påminner om bemanningsföretag

Efter att ha läst domen anser han själv att Taskrunner påminner om ett bemanningsföretag och borde ha krav på sig att kontrollera beställarna.

– Det här är en jätteviktig fråga. Det finns detaljerade regler gällande säkerhet i exempelvis bygg- och anläggningsbranschen, men en familj i villa har ingen aning om vad som gäller, säger Bo Ericson.

När Arbetsvärlden söker en kommentar från Arbetsmiljöverket får vi svar att myndigheten ännu inte hunnit analysera domen och inte avgjort om man ska överklaga den. Sista dag för överklagande är 9 juli.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från swvast.com - "Taskrunner Logga In - SwVast" 23 sep 2022:
    […] ”Arbetsmiljöverket Borde överklaga Taskrunner-domen” […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar