Äldre arbetar i allt högre utsträckning. För femton år sedan var det drygt sju av tio 55-64-åringar som fanns i arbetskraften. Idag är det drygt åtta av tio. Och bland dem som är över pensionsåldern har antalet som fortsätter arbeta fördubblats.
Men efter att arbetslösheten ökade i anslutning till pandemin 2020 så har även arbetslösheten bland 60+arna stigit. Åldersgruppen 60-64 år brukade utgöra 7 procent av de inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Arbetsvärldens granskning visar att de efter pandemin istället stabiliserat sig kring 9 procent av de inskrivna.
Äldre arbetslösa gagnades inte av bättre läge
Och ökningen tycks inte endast vara en demografisk effekt av åldrande befolkning, eller ökande arbetskraftsdeltagande hos äldre. Tvärtom tycks trenden att en större andel äldre ger sig in på arbetsmarknad avtagit efter pandemin.
– Det vi har sett är att i spåren av pandemin när det växlade över till ett bättre läge så gagnades äldre arbetslösa inte lika positivt. Nu när vi gått in på nytt i en lågkonjunktur så ser vi att arbetslösheten ökar relativt mycket för den här gruppen, säger Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Tuffare läge på arbetsmarknaden
På Arbetsförmedlingen bedömer man att gruppen 55+ har en svag konkurrensförmåga på arbetsmarknaden.
– Gruppen ökar både som andel av de totalt inskrivna på Arbetsförmedlingen men också som andel av gruppen som blir långtidsarbetslösa. Äldre arbetslösa har ett tuffare läge på arbetsmarknaden oavsett konjunkturläge. De har en mer utmanande situation, säger Marcus Löwing.
Intervjuchans minskar vid 40
Marcus Löwing menar att det kan handla om att kompetensen hos äldre behöver uppdateras för att matcha arbetsgivarnas behov men pekar också på diskriminering som en möjlig förklaring.
– Det finns studier av till exempel Delegationen för senior arbetskraft som visar att sannolikheten att bli kallad till intervju kan falla redan vid 40 års ålder.
Och Arbetsförmedlingens prognoser ger inget vidare framtidshopp för de äldre på arbetsmarknaden.
– Även om arbetslösheten dämpas successivt under 2025 i takt med att räntesänkningarna når framtill hushållen, så ser vi inte att långtidsarbetslösheten kommer sjunka undan på samma sätt. Och där är äldre en av grupperna med sämre konkurrensförmåga. Vi riskerar att fler äldre kommer fastna i längre tider av arbetslöshet på längre sikt.