Den privatiserade jobbmatchningssatsningen ”Rusta och matcha” har inte levererat det stöd som de långtidsarbetslösa behöver för att komma i jobb, anser Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Det har varit för lite stöd till för få, menar branschorganisationen i en rapport som tittat på projektets resultat sedan det sjösattes 2019.
– Statens insatser genom Arbetsförmedlingen och dess leverantörer räcker inte till för individer som står långt ifrån jobb, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR till TT.
Av de runt 300 000 personer som är långtidsarbetslösa och mest i behov av stödet har knappt hälften fått något stöd alls genom programmet. De som fått det har i genomsnitt fått 1-2 timmars sammanlagt stöd i veckan, enligt rapporten. Ett nedslag i september förra året visade att endast en av sju inskrivna på arbetsförmedlingen fick stöd genom Rusta och matcha.
Regeringen skär ned än mer
Och än mindre stöd ska det bli när regeringen bantar arbetsförmedlingens insatser för långtidsarbetslösa med 2,1 miljarder, något som Arbetsvärlden tidigare rapporterat. Det minskade utrymmet i årets budget med ökande arbetslöshet fick LO att anklaga regeringen för att elda på exkluderingen och ”förlänga den sociala utsattheten”.
– När man genomförde privatiseringsreformen bantade man ned Arbetsförmedlingen som fick säga upp anställda över hela landet 2019 för att de privata aktörerna skulle ta över. Nu finns varken tillräckligt matchningsstöd från Arbetsförmedlingen eller de privata aktörerna eftersom man skär ned, sade LO-utredaren Adnan Habibija till tidningen.
Men kritiken delas även av arbetsgivarorganisationen Almega som in en debattartikel i Arbetsvärlden, anklagar högerregeringen för att inte föra tillräckligt ”borgerlig politik”.
”Det går inte att skära ned på både matchningen och myndigheten. Arbetsmarknadspolitiken blir varken hackad eller malen – färre långtidsarbetslösa få ta del av insatser som leder till jobb.”, skriver tre av Almegas experter i debattartikeln.