Akavia accepterar anmälningsplikt: ”Väl avvägt” Medan Akademikerförbundet SSR protesterar mot anmälningsplikt i staten, accepterar Akavia och förbundets samhällspolitiska chef Patrik Nilsson förslaget. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT och Akavia

Akavia accepterar anmälningsplikt: ”Väl avvägt”

Anmälningsplikt I stort är facken eniga om att man inte vill se anmälningsplikt i staten. Men Akavia anser att förslaget är "rimligt". LO håller delvis med.
19 mar 2025 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
7
+1
1

Saco, med sina 21 medlemsförbund, är i stort eniga om att man inte vill ha någon anmälningsplikt för anställda på myndigheter. Det handlar om att lämna över uppgifter om papperslösa, som adresser eller liknande, till Polisen.

I sitt remissvar skriver centralorganisationen att man avstyrker allt som har med det som formellt kallas ”utökat informationsutbyte” att göra.

”Förslagen medför vissa risker för rättssäkerhet, den personliga integriteten och diskriminering samt ökad misstro mellan individ och myndighet”, skriver man bland annat.

Även andra förbund som organiserar statligt anställda, som Akademikerförbundet SSR, Seko och ST är starkt kritiska till förslaget.

Akavia: ”Inget starkt skäl att ifrågasätta”

Men ett av Sacos medlemsförbund, det tredje största, Akavia accepterar i stället utredningens förslag. Förbundet har runt 144 000 medlemmar inom yrkesgrupper som ekonomer, jurister och kommunikatörer.

Akavia ser inte ”något starkt skäl till att ifrågasätta utredarens ställningstagande”.

Man anser att utredningens förslag är ”väl avvägt” och att resultatet ”framstår som en rimlig avvägning mellan Polisens behov ställt mot andra intressen”.

Akavia lämnar förslaget ”utan erinran”.

– Akavia har inte tillstyrkt förslaget. Utifrån det uppdrag som utredningen haft anser vi att förslaget är balanserat. Vi utgår alltid från ett sakligt rättssäkerhetsperspektiv och medlemmarnas situation och verklighet. Utifrån dessa parametrar anser vi att förslaget som utredningen landade i är avvägt, skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, i ett mejlsvar till Arbetsvärlden.

Frågan har engagerat medlemmar

Han skriver också att förbundet anser att utredningen är tydlig med att det är myndigheten, och inte den enskilda tjänstemannen som har skyldighet att lämna ut uppgifter om människor till Polisen.

Akavia vill inte berätta hur många medlemmar man har på de sex myndigheterna som berörs av förslaget: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Men att man är det Saco-förbund med ”flest antal medlemmar i statlig sektor”.

Hur har ni förankrat svaret bland medlemmar?

– Frågan har varit engagerande även bland Akavias medlemmar. Sedan förslaget presenterades har vi varit i dialog med lokala representanter och förankrat våra ställningstaganden i vår statliga sektion, skriver Patrik Nilsson.

LO för anmälningsplikt i vissa fall

Precis som Saco avstyrker TCO samtliga förslag som handlar om anmälningsplikten för myndigheterna. Tjänstemännens centralorganisation vill alltså inte se en sådan ordning i staten.

Enligt lagförslaget ska statstjänstemännen lämna ut uppgifter när det finns ”anledning att anta” att någon inte ska vistas i landet.

Medan LO tillstyrker, ger sitt godkännande, när statligt anställda lämnar ut uppgifter till Polisen i sin myndighetsutövning.

LO anser att förslaget är ”rimligt” för de sex myndigheterna, om de får kännedom om en människa utan rätt att vara här när de sysslar med den direkta myndighetsutövningen.

LO: ”Arbetstagare riskerar hotfulla situationer”

Men inte om de får uppgifter genom vad utredningen kallar för ”sidoinformation”.

Och att anta något vid sidoinformation kan till exempel handla om att man stöter på något under en inspektion, det vill säga inte i sin direkta myndighetsutövning.

Eller att Försäkringskassan får reda på att någon har en relation till en papperslös, det vill säga ärendet handlar egentligen inte om den personen.

Eller att en anställd inom Kriminalvårdens frivård ”antar” något ute på besök på en organisation.

I remissvaret skriver LO angående att man ser ”stora risker” i det här med sidoinformation.

”Enskilda kan bli tvungna att avstå myndighetskontakt och därmed gå miste om samhällets stöd. Arbetstagare inom berörda myndigheter riskerar att utsättas för hotfulla situationer, liksom för godtyckliga bedömingar från arbetsgivare och andra myndigheter om huruvida skyldigheten att lämna uppgifter uppfyllts på ett konkret sätt.”

19 mar 2025 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev