Mika och Tang Yu visar att AI kan jobba som chefer Två AI-direktörer: Mika och Tang-Yu. Foto: Dictador och Netdragon

Mika och Tang Yu visar att AI kan jobba som chefer

AI kan sköta de flesta av en vd:s arbetsuppgifter, jobbar dygnet runt och tar inte ut någon lön. Två företag har redan outsourcat sysslan.
Jon Weman
2 okt 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det polska distilleriet Dictador som tillverkar till exempel rom och whisky påstår sig göra ”uppror mot det ordinära”. En ung, kvinnlig vd representerar varumärket perfekt. Företagets nya vd-ansikte, Mika, är faktiskt bara något år gammal, och är en robot.

”Som artificiell intelligens, kan jag arbeta 24/7 med att leda Dictador att ta över världen”, kommenterar hon för nyhetsbyrån Reuters, som ifrågasätter om hennes ledarroll är verklig eller ”bara en gimmick”.

Styrelseordföranden, Marek Szoldrowski, försäkrar att vd:n ”fattar verkliga beslut” med hjälp av ”opartisk data-driven analys”, bland annat att identifiera potentiella kunder och konstnärer för att designa marknadsföringsmaterial. Men han medger att de flesta viktiga beslut, som nyanställningar, fortfarande fattas av människor.

Tang Yu slår Hong Kong-börsen

Hong Kong-baserade spelutvecklaren Netdragon utsåg år 2022 AI:n Tang Yu (som liksom Mika getts ett attraktivt kvinnligt ansikte) till vd. Sedan dess har företaget gått 10 procent bättre än Hong Kong-börsens index, och Tang Yu kunde i år glädja sig (eller inte) åt en utmärkelse som ”Kinas bästa virtuella anställda”.

Hon förefaller ha fått större befogenheter än sin polska kollega, fast det är fortfarande något vagt. Enligt ekonomitidningen Luxonomy innefattar de ”typiska vd-uppgifter som ledarskap, beslutsfattande, riskbedömning och att skapa en effektiv arbetsplats”.

Hälften av cheferna tror AI kan göra ”det mesta”

Företagsledningar över hela världen har entusiastiskt omfamnat AI och algoritmer mer allmänt, som plötsligt öppnat nya möjligheter att automatisera bort relativt kvalificerade och bättre betalda arbeten, som copywriters och administratörer. Men nu kanske cheferna måste ställa sig frågan – står de själva på tur?

Ja! Ge mig en app, låt mig bli en robot

I en enkätundersökning från utbildningsföretaget Edx och researchfirman Workplace Intelligence svarade 49 procent av amerikanska toppchefer att AI kunde göra ”det mesta” eller ”allt” av deras arbete. Enligt annan undersökning, från IT-konsulterna AND Digital, trodde 43 procent av tillfrågade vd:ar i USA och Europa detsamma. 45 procent använder idag Chat GPT och liknande program i sitt beslutsfattande. 

– Vi beräknar att i teorin runt hälften av chefers arbetsuppgifter skulle kunna ersättas av automatiska system, med teknik som finns idag. Det handlar om dataanalys, analys av texter och att formulera kommunikation till exempel, säger Gardar Björnsson Rova, ansvarig för AI-frågor på konsultfirman McKinsey & Company till Arbetsvärlden.

– En typisk uppgift som kan automatiseras är att avgöra vilka delar av en organisation som är över- respektive underbemannade eller analysera resultatavvikelser. Men i verkligheten kommer det ta tid innan vi närmar oss den nivån.

När jag tänker efter grundligare tror jag 80 procent av mina uppgifter kan skötas av AI.

AI kan bli chef för datalabb

Anant Agarwal, chef för MIT:s datalabb, anser själv att de flesta av hans arbetsuppgifter kan skötas av AI, uppger han för New York Times.

”Min första instinkt är att säga ’ersätt alla anställda men inte mig’. Men när jag tänker efter grundligare tror jag 80 procent av mina uppgifter kan skötas av AI.”

– En hel del arbetsuppgifter kan nog ersättas av AI, men det personliga mötet, hur det får en person att känna, tror vi fortfarande inte går att ersätta. Däremot kan det utvecklas med AI-analys, säger Stefan Fältén, operativ chef på konsultbolaget Human IT. 

Pandemi och höga chefslöner

Webbtidningen The Byte räknar upp några faktorer som skulle kunna sätta chefsjobb i riskzonen: beslut fattas idag allt mer baserat på dataanalys, algoritmernas stjärngren; pandemin har vant många anställda vid att arbetsledare inte är så nödvändiga som man trott, och som tidningen formulerar det ”de höga chefslönerna och det växande gapet med vanliga anställda gör det ekonomiskt rationellt”.

­– Det kan ju tänkas tilltala personer som helst inte vill ha fysisk dialog utan trivs bäst hemma framför någon teknisk enhet, funderar Stefan Fältén.

Psykologi står i vägen för AI-chefen

Redan 2016, när Chat GPT inte ens var påtänkt, höll tankesmedjan Futurion ett seminarium om ”när chefen blir en app”, som noterade att appen iCEO (som man förvisso inte hört mycket av sedan dess) klarade uppdraget att projektleda och sammanställa en forskningsrapport på bara ett par veckor, när det annars skulle tagit månader. ”Ja! Ge mig en app, låt mig bli en robot”, utbrast där ledarskapsexperten Klara Adolphson.

– Det är också acceptansen som begränsar hur fort det kan gå. För en del beslut finns de tekniska förutsättningarna för att AI kan fatta dem lika bra som en människa, men psykologi och även juridiken står i vägen, säger Gardar Björnsson Rova på McKinsey.

Hur långt det går att ta utvecklingen återstår att se. Men det är tydligt att AI har skakat om många av våra antaganden om automatisering och kvalificerade versus ”enkla” arbeten: medan en robot som kan göra exempelvis en mekanikers jobb fortfarande är avlägsen, har många skrivbordsjobb visat sig kunna ersättas av algoritmer byggda på mönsterigenkänning och imitation. Kanske kräver också jobbet att leda ett företag mindre unik mänsklig genialitet än vi föreställer oss.

Jon Weman

/ Kontakta skribenten

2 okt 2024 | 06:30
Om skribenten
Jon Weman är frilansjournalist bosatt i Buenos Aires.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev