AF-kontoret med landets högsta arbetslöshet läggs ner Arbetsförmedlingen i Lessebo är ett av de kontor som föreslås läggas ner. Arbetsförmedlingen planerar att stänga 130 kontor landet runt. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

AF-kontoret med landets högsta arbetslöshet läggs ner

Arbetsförmedlingen Nu läggs många AF-kontor ner i kommuner med stora problem med långtidsarbetslöshet. Det visar en ny kartläggning av TCO. – Det här kommer inte att fungera, säger TCO:s arbetsmarknadsexpert Mats Essemyr. Man kastar ut barnet med badvattnet.
7 maj 2019 | 09:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag onsdag samlas några av de viktigaste personerna för Arbetsförmedlingens framtid på ett seminarium som SNS, Studieförbundet Näringsliv och samhälle, för att diskutera frågan om hur Arbetsförmedlingen ska utformas.

En av de heta frågorna blir säkerligen effekterna av myndighetens beslut om att lägga ner 130 AF-kontor i landet, och det faktum att Arbetsförmedlingen inte hinner eller kan handla upp de externa aktörer som behövs överallt innan kontoren slår igen.

Just nu arbetar Arbetsförmedlingen hårt med att försöka omdirigera arbetslösa till digital handläggning. Men ett dilemma är att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden också står för en allt större andel bland inskrivna på Arbetsförmedlingen. Enligt forskning från bland annat IFAU – Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering – är behovet större av fysiska möten med förmedlare bland de som är långtidsarbetslösa, arbetslösa i mer än 12 månader.

Fem av åtta kontor försvinner

TCO har kartlagt vilka län som har den största andelen långtidsarbetslösa bland de arbetslösa, och samkört de län med högst andel långtidsarbetslösa med nedläggningar av AF-kontoren. Resultatet visar att i de länen läggs drygt hälften av kontoren ner: Östergötland, Kronoberg och Kalmar län.

I Kronoberg läggs fem av åtta befintliga kontor kvar. I ett län med åtta kommuner kommer det endast att finnas två permanenta kontor kvar, i Ljungby och i regionstaden Växjö. Kontoret i Älmhult kommer sakna egen bemanning, men dit kan förmedlare från andra kontor åka för förbokade möten.

Lessebo läggs AF-kontoret ner helt. Det är en brukskommun som till och från har drabbats av många års neddragningar i såväl glasbruk som pappersbruk samtidigt som man har tagit emot många nyanlända. I dag har kommunen landets högsta arbetslöshet, och enligt TCO:s kartläggning är 64,2 procent av de inskrivna arbetslösa på AF-kontoret i Lessebo långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlingens egen veckostatistik visar att nära hälften av dessa har varit arbetslösa minst dubbelt så länge – i 24 månader.

Samtidigt läggs program ner

– Vi har många nyanlända, berättar kommunens arbetsmarknadschef Fia Flink för Arbetsvärlden. En majoritet av de arbetslösa är just nyanlända.

Nu ska AF-kontoret, som endast tar emot förbokade möten i dag, stängas helt och hållet i kommunen. Arbetslösa får i framtiden i stället åka 3,5 mil till Växjö. Men problemen är egentligen betydligt större än så.

Vi har många som har sökt praktik och sysselsättning. Men först försvann extratjänsterna. Sedan försvann instegsjobben – pengarna är så gott som slut

Fia Flink berättar att av kanske 1 000 arbetslösa är 700–800 inskrivna nyanlända.

Fia Flink.

– Vi har många som har sökt praktik och sysselsättning. Men först försvann extratjänsterna. Sedan försvann instegsjobben – pengarna är så gott som slut till det. Vi har precis börjat med det lokala jobbspår, men jag ser käppar i hjulet där om man inte kan ge någon anställning.

Dessutom: ett antal av de nyanlända är analfabeter, berättar Fia Flink – frågan är vem som ska hjälpa dem att gå in på internet och skriva in sig själva.

Så – vad gör kommunen nu?

– Vi kommer att behöva agera på något sätt, det kan nog blir ett ramaskri när kontoret läggs ner. Min plan är att åtminstone försöka behålla bra kontakter med Arbetsförmedlingen, och att försöka få hit någon från förmedlingen på besök för att träffa åtminstone oss på kommunen, kanske behöver vi  ha trepartssamverkan om nya lösningar.

”Slänger ut barnet med badvattnet”

Lessebo har arbetsmarknadssamverkan med andra kommuner, och kanske blir kommunerna själva i praktiken mer aktiva i stöd och matchning, gissar Fia Flink.Men hon hade önskat att politikerna hade förvarnat bättre.

– Då hade vi på något sätt haft chans att rusta för att själva bli aktörer i tid.

Mats Essemyr, mångårig arbetsmarknadsexpert på TCO och t f utredningschef, har gjort kartläggningen.

– Ju längre ifrån arbetsmarknaden man står, desto fler fysiska möten måste man ha, det visar forskningen. Kontorsnedläggningarna kommer att få konsekvensen att vi får en försämring i nyanländas övergång till arbete, säger han.

Vi har ju sagt detta tidigare: pausa nedskärningarna nu, tänk igenom det här.

Mats Essemyr befarar att det dagliga arbetet kommer att gå långsammare, och delvis avstanna, innan man har fått i gång systemet med externa leverantörer.

– Finns ett AF-kontor på orten har de koll på sina kunder, och åker man till ett tillfälligt kontor som i Hultsfred får man börja om, man kanske inte stött på den personen tidigare. Det kommer bli så att kommunerna måste hjälpa till.

– Vi har ju sagt detta tidigare: pausa nedskärningarna nu, tänk igenom det här. Få till en genomarbetad och långsiktig utformning för Arbetsförmedlingen. Basen för det kan mycket väl vara den arbetsmarknadsutredning som lämnades tidigare i vår.

– Det här är verkligen att slänga ut barnet med badvattnet.

Nyhetsbrev
7 maj 2019 | 09:25
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev