”Vi står inför en vändning i sjukskrivningarna” Sjuktalen slutar öka, enligt Försäkringskassan. Foto: Erik G Svensson/Scanpix/TT.

”Vi står inför en vändning i sjukskrivningarna”

Sjukskrivningar Försäkringskassans analytiker tror att sjuktalen vänder nu, och kan sjunka. Men delvis hänger utvecklingen på att parternas avsiktsförklaringar också blir verkstad, menar Försäkringskassans analytiker.
29 nov 2016 | 17:08
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nu har antalet dagar med sjukpenning i Sverige slutat att öka, visar Försäkringskassans senaste statistik över oktober månad. Det så kallade sjukpenningtalet tycks ha stannat på 10,8 sjukpenningdagar per person och år, samma nivå som i september men fortfarande en halv dag mer än för ett år sedan.

På Försäkringskassan vågar man sia om ett trendbrott.

– Vår bedömning är att vi står precis inför en vändning i sjukskrivningstalen, säger Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan till Arbetsvärlden.

– Försäkringskassan har haft bättre fokus på de bedömningar som vi ska göra, och den utvecklingen har förstärkts av att regeringen tillförde extra resurser till handläggningen i förra budgetpropositionen – färre ärenden per person innebär en bättre handläggning.

Enskilda arbetsgivare har betydelse

Det finns också arbetsgivare som har förstått att man måste ha fokus på sjukskrivningarna och det har betydelse, anser Peje Bengtsson. Ett tydligt exempel är Torsby i norra Värmland som har vänt utvecklingen och länge har haft länets lägsta sjukskrivningstal efter ett medvetet arbete i kommunen, som där är en viktig arbetsgivare.

Det finns stora skillnader mellan kommuner, vilket tyder på liknande insatser på andra håll. Men trots enskilda exempel menar Peppe Bengtsson att de stora förändringarna varje gång tycks inträffa över hela landet vid samma tidpunkter.

– Det innebär att det finns nån form av systemfaktor. Jag skulle vilja säga att det handlar väldigt mycket om professionella aktörer – som Försäkringskassan och sjukskrivande läkare.

Det hänger i sin tur ihop med om det finns ett allmänt fokus i samhället på att minska sjukskrivningarna, säger Peje Bengtsson. Upplevelser i befolkningen i allmänhet är ytterligare en faktor – hur man upplever sjukskrivningar i sin omgivning, och för sin egen del, och om det finns ett allmänt fokus i samhället på att minska sjukskrivningarna.

Att vändningen nu skulle hänga ihop med diskussionerna mellan regeringen och parterna om hälsoväxling och de avsiktsförklaringar (som Arbetsvärlden har skrivit om här) som parterna har gjort efter sommaren om hur sjukskrivningarna ska minska tror han dock inte.

– Däremot – ska man verkligen vända utvecklingen och minska sjukskrivningarna, så måste det bli verkstad av de här avsiktsförklaringarna.

29 nov 2016 | 17:08
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Maria hörnsten 2 dec 2016:

    Hej,
    Vore intressant att få tillgång till avsiktsförklaringen. Kan ni skicka en länk.
    Med vänlig hälsning,
    Maria Hörnsten

  2. Av Daniel Granath 21 dec 2016:

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev