”Vi har anledning att vara självkritiska”

Etableringsreformen Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson och Alliansens senaste arbetsmarknadsminister, medger att Alliansen tänkte fel i förutsättningarna för etableringslotsarna.
26 feb 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Redan före etableringsreformens införande fanns en mängd farhågor kring inte minst etableringslotsarna.

Erik Ullenhag, som var ansvarig integrationsminister för etableringsreformen, har tidigare sagt till Arbetsvärlden att han har anledning att vara efterklok när det gäller den snåla resurstilldelningen till Arbetsförmedlingen för förvaltningen av etablering.

Elisabeth Svantesson (M), tidigare arbetsmarknadsminister.

Elisabeth Svantesson (M), tidigare arbetsmarknadsminister.

Nu säger Elisabeth Svantesson, (M), som var Alliansregeringens senaste arbetsmarknadsminister, numera vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, att också hon har anledning att vara självkritisk.

–När jag hörde vad som förekommit har jag full förståelse för att man släcker ner tjänsten. Det är ju skattemedel som används till bedrägerier. Det väcker många frågor kring hur det kommer det sig att det har kunnat hända.

”Med facit i hand kanske det inte var rätt att använda lagen om valfrihet.”

Men granskning och uppföljning av etableringslotsarna har ju kritiserats i flera granskningsrapporter?

–Etableringslotsarna var ju en del av etableringsreformen. Tanken med lotsar var i grunden bra, men med facit i hand kanske det inte var rätt att använda LOV, lagen om valfrihet. Det hade varit bättre med en vanlig upphandling, och borde kanske varit behovsprövat.

–Så det finns anledning för oss att vara självkritiska, absolut. Sedan måste man fundera över vad som ska komma i stället.

Vad anser du borde komma i stället?

–Nu är det den sittande regeringens ansvar, och vi är i full färd att utveckla vår politik i den här frågan – fokus på jobb är A och O.

Men när det gäller rena bedrägerier och annat tror jag man också kan lägga ansvaret på Arbetsförmedlingen.

–Men när det gäller rena bedrägerier och annat, tror jag att man också kan lägga ansvaret för att den möjligheten har funnits över huvud taget på myndigheten, Arbetsförmedlingen.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar