”Vi behöver betydligt större invandring än idag” Britta Lejon, Mikael Feldbaum och Sandro Scocco i podd om invandringens effekter.

”Vi behöver betydligt större invandring än idag”

Podcast Hur mycket invandring tål Sverige att inte ha? Den frågan ställer Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé, som gästar veckans podd och berättar om sin nya bok om invandring och svensk arbetsmarknad.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

För att enklare försörja våra äldre behöver Sverige fler i arbetsför ålder, det vill säga invandrare. Vi borde tillbaka till nivån 50-60 000 personer per år som gällde före 2015. Annars riskerar Sverige att bli en avfolkningsbygd. Det säger Sandro Scocco i veckans poddavsnitt.

Han skissar också två scenarier för flyktinginvandringen, ett positivt scenario där den sociala rörligheten är stark och människor rör sig uppåt till yrken med högre löner, och ett negativt där den sociala rörligheten är svag och invandringen istället bidrar till att låglönejobben expanderar.

Om en vänster som bidrar till en överdrivet negativ bild av invandrare inte hade funnits, så hade den uppfunnits av Cambridge Analytica som nyttiga idioter åt dem som vill se mindre omfördelning, är en annan av Sandro Scoccos teser i nya boken ”Och några, antar jag, är ok”.

Medverkar gör också Britta Lejon, ordförande Facket ST och Mikael Feldbaum, chefredaktör Arbetsvärlden.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar