Unionens nya strategi mot minimilöner: expandera i Europa Unionen expanderar i Europa enligt uppgifter till Arbetsvärlden den 1:a april. Foto: TT

Unionens nya strategi mot minimilöner: expandera i Europa

EU-kommissionens förslag om minimilöner har fått fackförbundet Unionen att lansera en motattack. Nu vill Sveriges största fackförbund expandera i Europa. Satsningen välkomnas av Europafackets ordförande Luca Visentini. ”Initiativet kan göra minimilöner överflödigt”, säger han till Arbetsvärlden.
1 apr 2022 | 06:00
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Som Sveriges största fackförbund har Unionen länge lockat nya medlemmar när många andra fackförbund gått bet. Förbundet har blivit rekryteringsexperter gör andra förbund ”gröna” av avund. Den erfarenheten har fått Unionen att reagera extra starkt mot EU-kommissionens förslag om minimilöner. Man har betraktat det som ett svaghetstecken att europeiska fack lutat sig mot en lagstiftad minimilön som kompensation för bristande rekryteringsförmåga.

Många faktorer har samverkat för att Unionen nu tar beslut om en internationell expansion idag den första april, enligt förbundsordförande Martin Linder.

− Droppen som fick bägaren att rinna över var EU-kommissionens förslag om minimilöner. Det fick in oss på spåret att den svenska modellen måste spridas internationellt innan det är för sent, säger Martin Linder i ett pressmeddelande.

På det här sättet skapar vi en ny guldmyntfot som stabiliserar den internationella konkurrenssituationen in i evigheten.

En febril aktivitet initierades i en mindre sluten grupp på Unionen som än så länge hållits hemlig.

Automatiserad lönebildning

En slogan för Unionen kommer att vara ”Rör inte min lön”, vilket uppges vara en blinkning till den svenska uppfinningen industrimärket. Tanken är att lönerna för all framtid nu ska indexeras och följa konsumentprisindex, KPI, plus en schablon för produktivitetsutveckling i vad Unionen bedömer kommer vara en majoritet av länderna i Europa.

− På det här sättet skapar vi en ny guldmyntfot som stabiliserar den internationella konkurrenssituationen in i evigheten, menar förbundets chefsekonom Katarina Lundahl som ser framför sig en gyllene era för stigande europeiska reallöner.

I själva verket har Unionen tillsammans med AI-avdelningen på en kommunikationsbyrå utvecklat en AI som kommer att sköta löneförhandlingarna. Med sin stora beräkningskapacitet har AI:n förmåga att anpassa lönen efter regionala förhållanden i hela Europa. AI:n har fått namnet M.A.R.C. Mutually Assured Road to Camaraderie, för att alludera på Industrimärket, i vardagligt tal märket.

−  När vi effektiviserar och automatiserar löneförhandlingen kommer vi också att kunna flytta över stora resurser till vår digitala avdelning, menar Katarina Lundahl.

Det finns planer på att sända ut kampanjarbetare till de stora europeiska facken, alla iförda gröna kläder. Så kallade ”små gröna män”.

Google en del i strategin

Kommunikationsavdelningen hos Unionen kommer nu att köpa Googles söksida och göra den grön i en blinkning till Unionens gröna färg. Samtidigt som de tre främsta sökresultaten i samtliga sökningar på Google ska leda till sidor som sponsras av Unionen. Kampanjen kommer att pågå i tre månader och benämns av förbundet ”total digital dominans” (TDD).

I erövrandet av Europa finns även långt framskridna planer på att sända ut kampanjarbetare till de stora europeiska facken, alla iförda gröna kläder. Så kallade ”små gröna män”.

Jämförs med Italiens enande

Europafackets ordförande Luca Visentini är entusiastisk när Arbetsvärlden når honom med beskedet om Unionens planer.

− Vi ser fram emot att Unionen med sin överlägsna digitala kampanjerfarenhet kommer att erbjuda en rejäl möjlighet för våra italienska fackföreningar, menar han. Vi har redan indikationer på att mindre fack självmant kommer att uppgå i Unionen.

Han har också ett medskick till sina svenska kollegor.

− Underskatta inte tevemediets genomslagskraft i det italienska samhället, säger han. Med en bra tevesponsring kan man till och med organisera våra kollegor i södra Italien, menar Luca Visentini som jämför Unionens satsning med Italiens enande.

− Vi var splittrade men Garibaldi enade oss. Unionen kan nu göra samma insats för europeisk fackföreningsrörelse. Dagens glädjande besked gör europeiska minimilöner helt överflödiga, menar Luca Visentini.

Uppdatering: Artikeln är ett aprilskämt.

1 apr 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev