Medlare kliver in i striden: Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega Nu blir det förhandlingar via medlare i konflikten mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Almega. Foto: Jessica Gow/TT

Medlare kliver in i striden: Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega

Avtal 2025 Nu är tre medlare utsedda i konflikten mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen på ena sidan och Almega på den andra. En av dem är IF Metalls förre ordförande Anders Ferbe. Samtidigt sneglar andra parter på hur det går med stridsfrågan om arbetstidsförkortning.
10 apr 2025 | 16:32
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Igår kom en rad varsel om strejk på nio olika företag. Strejkvarslen kom från fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen, och omfattar fyra av Almegas kollektivavtal. Det handlar om vitt skilda arbetsplatser som utbildnings-, besiktnings- och innovationsföretag.

Konflikten handlar främst om olika syn på stridsfrågan arbetstidsförkortning och ersättning till deltidsanställda.

Frågor som redan lösts i flera andra kollektivavtal, bland annat i industriavtalet.

De tre ska medla

Nu kallar Medlingsinstitutet in medlare i konflikten.

De som ska försöka få parterna närmre varandra är Anders Ferbe, tidigare ordförande för IF Metall, Göran Gräslund, före detta generaldirektör på Datainspektionen och Anna Falck som varit förhandlingschef på Arbetsgivarverket.

Almega: ”Facken vill inte ge oss något av värde”

– Vad som nu har hänt nu är att facken, Unionen och Sveriges Ingenjörer, vill ha arbetstidsförkortning och övertidsersättning som kostar företagen jättemycket. Samtidigt vill dom inte ge oss något av värde alls. Det är min förhoppning att vi nu med hjälp av medlarna kan nå konstruktiva lösningar som både vi och facken kan leva med säger Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Maria Möller i en kommentar.

Stridsåtgärderna bryter ut den 23 april, om inte nya avtal kommer på plats innan dess.

Journalister nära strejk

Även andra sneglar på vad som händer i den här konflikten.

Enligt tidningen Journalisten har en strejk inte varit så nära för journalister på 18 år.

Journalistförbundet och Medieföretagen träffas i dagarna, och har hittills inte kommit överens. Även där står parterna långt ifrån varandra i frågor om arbetstidsförkortning och ersättning till deltidsanställda.

– Bakgrunden är EU-domar där det har slagits fast att det är diskriminerande mot deltidsanställda att inte ge dem samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar fler timmar än de har i sina kontrakt. Kravet är alltså att mertidsersättning ska upphöra och att alla ska ha rätt till övertidsersättning när de jobbar över, oavsett anställningsgrad, säger Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog till Journalisten.

Och lägger till att Almega är av annan åsikt. Medieföretagen är också medlem i Almega.

10 apr 2025 | 16:32

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev