Unionen: Kostnadsuppgifter för resor en fråga om integritet Enligt Unionens egen medlemstidning Kollega har medlemmar hört av sig och varit upprörda över att inte få veta vad deras medlemsavgifter används till, eftersom förbundet inte ger ut uppgifter om förtroendevaldas och medarbetares resekostnader. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Unionen: Kostnadsuppgifter för resor en fråga om integritet

Tjänsteresor Unionen hävdar till den egna tidningen att förbundet inte lämnar ut uppgifter om resekostnader av hänsyn till förtroendevaldas och medarbetares integritet. Samtidigt är Unionen det enda förbundet inom TCO som inte lämnar ut hela sin resepolicy.
13 dec 2018

Arbetsvärlden har begärt ut TCO-förbundens olika resepolicys efter att Aftonbladet i flera artiklar granskat fackförbundet Unionens resor – där det framgår att förtroendevalda rest business class trots att man inlett resan på plats med att semestra.

Samtidigt väljer Unionen att inte lämna ut resekostnader eller resepolicy till tidningen.

Boka den resa som ger den lägsta totalkostnaden

Arbetsvärlden har fått ut resepolicydokument från samtliga TCO-förbund, inklusive centralorganisationen, utom Unionen. (Tull-Kust, som är ett litet förbund, har dock inget specifikt resepolicydokument men lämnar ut sina rutiner)

Det är bara Unionen som hänvisar till att policyn tar upp frågor om säkerhet och därför inte lämnas ut i sin helhet. Däremot lämnar Unionen ut riktlinjerna för resande ur kostnadseffektivitetsperspektiv och miljöperspektiv till Arbetsvärlden.

I riktlinjerna står bland annat: ”Boka den resa som ger den lägsta totalkostnaden (inkl resa, hotell, taxi, ev parkering, traktamente, förlorad arbetstid etc) när du jämför de olika alternativen.”

Medlemmar hör av sig

Enligt Unionens egen medlemstidning Kollega har medlemmar hört av sig och varit upprörda över att inte få veta vad deras medlemsavgifter används till. När Kollega frågar varför medlemmarna inte får veta vart deras pengar tar vägen svarar Unionen i mejl att det handlar om ”hänsyn till förtroendevaldas och medarbetares integritet”.

På den specifika frågan från Kollega om hur en klumpsumma för resande kan vara integritetskränkande såvida ingen brutit mot Unionens policy upprepas förbundets ståndpunkt:

”Vi berättar gärna om våra resor men Unionen lämnar inte ut kostnader till media, varken för enskilda individer eller i form av klumpsumma.”

13 dec 2018
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan