I morgon, fredag, vid midnatt ska det nya teknikavtalet vara påskrivet. Det är viktigt eftersom det också sätter märket, det vill säga avgör löneökningarna även för den övriga arbetsmarknaden.
I år är pressen på parterna, Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Teknikföretagen, om möjligt större än vanligt.
– I en situation där märket ifrågasätts är det extra viktigt att bli klara i tid, säger John Wahlstedt, arbetsrättschef på Teknikföretagen.
Nytt avtal har dröjt
För att det nya avtalet verkligen ska bli färdigt när det är tänkt har förhandlingarna den senaste månaden letts av de opartiska ordförande, Opo. Opo:s uppdrag är uttryckligen att se till att parterna träffar nya avtal innan de gamla löper ut.
Trots det har det förekommit att det nya avtalet dröjt, säger John Wahlstedt.
– Det har hänt ett antal gånger, men det brukar bara handla om någon eller några dagar extra.
Den största mekanismen som ska göra så att parterna blir klara i tid finns inbyggd i systemet. Sätter inte industrin märket kommer någon annan part göra det. Ju längre det dröjer, desto större risk är det att någon annan kommer före. I det läget har märket spruckit och därmed idén med industriavtalet, att det är den exportberoende industrin som ska bestämma löneökningarna.
”Ingen är betjänt av att det är avtalslöst inom industrin”
Kommer inte parterna överens upphör avtalen att gälla. I princip vill säga. I verkligheten har de en kvardröjande effekt som gör att de fortsätter att löpa om ingen av parterna tar till stridsåtgärder för att driva igenom sina krav. I praktiken lär det dock inte ske i första taget.
– Ambitionen från alla är ju att hitta ett nytt avtal. Ingen är betjänt av att det är avtalslöst inom industrin, i den frågan har alla parter samma uppfattning, säger John Wahlstedt.
Det första som händer om inte parterna går i mål är att de kallas till samråd med hela Opo-gruppen för att reda ut vad som ligger till grund för att de inte kommer överens, för att den vägen hitta en lösning.
Inom industrin skrivs totalt ett 50-tal olika avtal på olika områden. Skulle så småningom några parter inte ställa upp på märket lär de få det tufft.
– De kan räkna med att utsättas för ett kollegialt tryck från de andra förbunden. Förbundsavtalen vad gäller nivån inom industrin ska se likadana ut, säger John Wahlstedt.