”Olyckligt lämna industriavtalet öppet för tolkningar” Nils Karlson, Ratio, tycker att parterna borde ha varit tydliga med vad som gäller när märket gjordes upp. Foto: Erik Cronberg

”Olyckligt lämna industriavtalet öppet för tolkningar”

Avtal 2017 Nu varslar flera LO-förbund om sympatiåtgärder för att stötta Hotell- och restaurangfackets krav på en låglönesatsning, däribland Livs som är en av parterna bakom industriavtalet. Nils Karlson, forskare på Ratio, tror dock att märket överlever även den här gången.
10 apr 2017 | 15:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I förra veckan varslade Hotell- och restaurangfacket, HRF, om stridsåtgärder. En av anledningarna är att arbetsgivarna har en annan tolkning av det avtal som industrin kom överens om. Arbetsgivarna anser att låglönesatsningen ska rymmas inom det så kallade märket på 6,5 procent, facket hävdar att det handlar om 6,5 procent plus en låglönesatsning.

Stöd från LO

I den frågan får stöd från LO-förbunden. En enig LO-styrelse har tidigare ställt sig bakom strejkvarslet. Nu har även ett antal förbund antagit sympatiåtgärder för hotellanställda som är anslutna till respektive förbund. Bland förbunden som har antagit sympatiåtgärder finns förutom Kommunal, Seko och Fastighets även Livs. Livs är ett av de fem facken inom Facken inom industrin, som står bakom principen om industrins märkessättande roll.

Ett annat av dessa fack är IF Metall.

– Vi står bakom HRF i deras krav. Nu följer vi deras konflikt och hoppas att det löser sig. Om det inte löser sig kommer vi att tvingas in och kanske vidta åtgärder, säger förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Risk för upptrappning

Vilka åtgärder det skulle röra sig om är inte klart. Tydligt är däremot att konflikten riskerar att trappas upp.

Ett annat fack som står bakom uppgörelsen om märket är Sveriges Ingenjörer.

– Vår ståndpunkt är att vi har ett märke på 6,5 procent och en låglönesatsning. Skulle vi få en förfrågan om att ställa upp med sympatiåtgärder är det upp till förbundsstyrelsen att ta ställning till den, säger förhandlingschefen Camilla Frankelius.

Forskaren Nils Karlson, docent och vd för näringslivets forskningsinstitutet Ratio, tycker att läget är problematiskt. När man gjorde upp om avtalen inom industrin borde man varit tydliga med vad som gällde. Ansvaret ligger hos båda parter, anser han.

– Det är väldigt olyckligt att man lämnade det så öppet för olika tolkningar. Är det ett bindande kostnadsmärke i procent eller är det något annat som man har kommit överens om? Två märken fungerar inte.

Ser långsiktiga problem

Nils Karlson ser den pågående striden som en test för systemet.

– Det här illustrerar att det finns stora långsiktiga problem med dagens svenska modell.  Under lång tid har man hanterat utmaningarna för modellen med hjälp av olika typer av ”bytesvaluta”. Vissa fack har fått låglönesatsningar i utbyte mot förändringar av arbetstider och ledigheter och annat som arbetsgivarna har velat ha. Men nu finns nästan ingen bytesvaluta kvar. Det gör det svårare att komma överens.

”Det är troligt att man lappar ihop det och kommer överens, ingen vill ha en konflikt och allra minst arbetsgivarna under den rådande högkonjunkturen”

Tidigare har ekonomhistorikern Erik Bengtsson sagt till Arbetsvärlden att utvecklingen är på väg mot ett förnyat märke, med bredare beräkning än det nuvarande. Inte heller Nils Karlson tror att modellen är hållbar på sikt, men menar att det ändå finns mycket som talar för att den överlever åtminstone den pågående avtalsrörelsen.

– Man fäktar med konfliktvapnet varje gång. Men den här gången är jag mer orolig än tidigare eftersom det är så stora grupper som omfattas. Ändå är det troligt att man lappar ihop det och kommer överens, ingen vill ha en konflikt och allra minst arbetsgivarna under den rådande högkonjunkturen, säger Nils Karlson.

Hotell- och restaurangfackets varsel om strejk gäller 19 företag i sex städer. Strejken bryter ut den 19 april om parterna inte kommit överens före dess. Medlare är inkopplade. Enligt tidningen Hotellrevyn hade medlarna sina första möten både med HRF och arbetsgivarorganisationen Visita i helgen.

10 apr 2017 | 15:16
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Sofia 10 apr 2017:

    Strejken bryter ut den 19 APRIL om den blir av. Inte 19 mars.

    • Av Ewa Persson 11 apr 2017:

      Tack! Det är ändrat.
      /Red

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev