TCO har undersökt hur skyddsombudens arbete har påverkats av pandemin.
Så många som 18 procent, nästan en femtedel av skyddsombuden, säger att de inte kunnat utföra sitt uppdrag alls under pandemin. Och en tredjedel uppger att de inte involverades i något systematiskt arbetsmiljöarbete under pandemin.
I samband med att rapporten släpptes höll TCO ett arbetsmiljöseminarium. Och även om det finns fler dystra siffror i rapporten, 15 procent av skyddsombuden svarade till exempel att de inte fått någon utbildning, uttryckte till exempel Unionens förbundsordförande Martin Linder under seminariet att han hyser hopp om att arbetsmiljöfrågorna kommer att uppmärksammas mer efter pandemin.
TCO:s undersökning
TCO har undersökt hur skyddsombudens arbete har påverkats av pandemin. Lite drygt tiotusen skyddsombud i TCO:s 13 medlemsförbund har svarat på undersökningen, vilket innebär att en tredjedel av de 32 000 skyddsombuden i förbunden har svarat.
– Det som hände under pandemin är att arbetsmiljö har hamnat på dagordningen, säger Martin Linder och fortsätter:
– Vi vet att många skyddsombud har åkt hem själva med kontorsutrustning för att medarbetarna ska få en dräglig arbetsmiljö, säger han.
Måste slå vakt om arbetsmiljön
Martin Linder menar också att det är viktigt att inte se arbetsmiljöfrågor som ett konfliktområde utan ett samverkansområde.
Även Ragnhild Karlsson, vice förbundsordförande Vårdförbundet, bekräftar bilden att pandemin medfört ett stort fokus på arbetsmiljö.
Vi vet att många skyddsombud har åkt hem själva med kontorsutrustning för att medarbetarna ska få en dräglig arbetsmiljö
– Det har handlat om att slå vakt om arbetsmiljön. Allt från det mest basala – att det måste finnas möjlighet att tvätta händerna. Skyddsombuden har också drivit frågan att vi måste ha sprutor med stickskydd. Vi hade ett huvudskyddsombud i Värmland vars arbete för att slå vakt om gravida blev vägledande för hela Sverige, säger Ragnhild Karlsson och fortsätter:
– Men de har också slagit vakt om den vanliga verksamheten. Där har skyddsombuden varit verkligt viktiga. Att man exempelvis inte kan plocka bort skolsköterskorna för då påverkar det barnens hälsa.
Skyddsombudens dag
Den 27 oktober uppmärksammas skyddsombudens dag.
1912 fick arbetstagarna rätt att utse skyddsombud och skyddsombudet har alltså en 109 år lång historia i Sverige.
Det finns ungefär 100.000 skyddsombud i Sverige.
Den 7 oktober tillsatte regeringen en utredning för att utvärdera de regionala skyddsombudens insats och möjligheter att stärka deras roll.
Svenskt Näringsliv och SD har tidigare lagt förslag om att avskaffa de regionala skyddsombuden och ta bort fackets rätt att utse lokala skyddsombud. Förslaget saknar politisk majoritet.
– Vi hoppas att det ger en skjuts in i det systematiska arbetsmiljöarbetet, men vi ser också att det finns en risk att man glömmer bort pandemin och de fruktansvärda villkor som var för många, fortsätter hon.
Mest pressat i kommuner och regioner
Men pandemin har i sig också ställt höga krav på många verksamheter, där skyddsombuden inte fått den tid de behöver för att kunna sköta sitt uppdrag.
Hela fyra av tio skyddsombud har inte tillräckligt med tid för uppdraget, svarar de i undersökningen.
Det som hände under pandemin är att arbetsmiljö har hamnat på dagordningen
Värst har det varit i verksamheten i kommunerna och regionerna. Ulrika Hagström, samhällspolitisk utredare på TCO, tror att det beror på att det blev ett mer pressat läge i många verksamheter inom vård och omsorg.
Therese Svanström, ordförande TCO, önskar att pandemi leder till ett lärande.
– Vi skulle vilja se att det leder till flexibilitet och en möjlighet att bestämma mer över sitt arbete.