Smörknivar hemligstämplas Träslöjdslektion för elever i mellanstadiet Foto: Anders Wiklund / TT

Satir Smörknivar hemligstämplas

Satir De smörknivar som skapats i träslöjden på Internationella Engelska Skolan kommer inte att lämnas ut till eleverna. Orsaken är att de bedöms utgöra affärshemligheter. 
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter Skolverkets beslut att sekretessbelägga enskilda skolors lärarbehörighet och resultat har friskolekoncernen Internationella Engelska Skolan IES gjort bedömningen att allt material som produceras av eleverna under skoltid bör hemligstämplas. Det innebär att eleverna inte får ta med sig teckningar, berättelseböcker eller slöjdföremål utanför skolområdet eftersom det riskerar att påverka den börsnoterade skolkoncernens affärsverksamhet.

Beskedet om att alla smörknivar som tillverkats i årskurs 4 på Engelska skolan i Nacka gjorts otillgängliga meddelades under klass 4B:s slöjdlektion i förmiddags. Detta efter att en av eleverna begärt ut delar av materialet.

Problemet är att eleverna inte begripit hur man använder en figursåg.

– Jag tror ingen som försökt bre sin frukostmacka med en oformlig träbit får en särskilt positiv bild av vår verksamhet, säger Barbara Bergström, bolagets styrelseordförande i en kommentar. IES driver ett trettiotal  grundskolor i landet där allt elevpyssel sedan den 1 september är hemligstämplat.

Att åtgärden handlar om att dölja utbildningsnivån hos personalen – i Nacka en 57-årig man känd som ”Trä-Hitler” – är uppgifter som tillbakavisas av Bergström.

– Problemet är att eleverna inte begripit hur man använder en figursåg, vilket riskerar att skada trovärdigheten hos IES varumärke.

Foto: Anders Wiklund / TT

Eleven ska efter att ha sandpapprat sin träkniv bränt in ordet ”Smör” i skaftet med hjälp av en så kallad glödpenna.

Åtgärderna har väckt kritik. Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen givit Skolverket i uppdrag att undersöka ifall elevernas smörknivar ska kunna göras tillgängliga. Fredrik Christensson (C) som sitter i riksdagens utbildningsutskott skriver på Twitter att även flirtkulor, piprensare och föremål tillverkade av papier maché bör kunna lämnas ut så att föräldrar, forskare och andra intresserade får ta del av den enskilda skolans resultat. Även justitieminister Morgan Johansson (S) är kritisk och menar att åtgärden att inte lämna ut elevernas smörknivar ”försvårar valet av skola för föräldrar och elever”.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen givit Skolverket i uppdrag att undersöka ifall elevernas smörknivar ska kunna göras tillgängliga. Foto: Pontus Lundahl / TT

Enligt den aktuella eleven, en 9-årig pojke från Nacka, var smörkniven tänkt att ges bort i present åt en äldre släkting. Eleven ska efter att ha sandpapprat sin träkniv bränt in ordet ”Smör” i skaftet med hjälp av en så kallad glödpenna. Därefter oljades smörkniven in med linolja och fick torka i 15 minuter, allt enligt instruktioner från slöjdläraren.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar