Upphittad peruk avslöjar nya moderatledarens okända sida Lika som bär? Foto: TT. Bilden är ett montage.
Satir

Upphittad peruk avslöjar nya moderatledarens okända sida

Satir Källor nära den moderata partiledningen uppger att Ulf Kristersson kan ligga bakom den fiktiva karaktären Elisabeth Svantesson.
Satiren "En jobbig värld" av Lars Berge
22 sep 2017 | 15:27
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaternas valberedning har föreslagit Ulf Kristersson som ny partiledare. Samtidigt tyder allt mer på att orsakerna bakom att Elisabeth Svantesson inte nominerades är att hon inte finns i verkligheten.

Nya uppgifter om den blonda peruk som upphittades efter en debatt om arbete och migration på Malmö Högskola i förra veckan har läckt från Moderaternas partihögkvarter. Enligt uppgifter till En jobbig värld har peruken under en längre tid används av Moderaternas nuvarande ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson när han spelat rollen som riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson.

– Det framgår när man studerar bilder på de båda politikerna. Föreställer man sig Ulf med blont, något längre hår inser man att det i själva verket rör sig om samma person, säger en anonym källa nära partiledningen till En jobbig värld.

Valberedningen framhåller Ulf Kristerssons breda kompetens som även omfattar hur det är att vara kvinna i dagens samhälle.

En stark inre önskan bland Moderater inom den konservativa falangen om att det fortfarande skulle finnas kristna kvinnliga abortmotståndare i Sverige anges av vissa bedömare som en förklaring till att bluffen inte avslöjats tidigare. Valberedningen framhåller istället Ulf Kristerssons breda kompetens som även omfattar hur det är att vara kvinna i dagens samhälle. I många år levde den blivande partiledaren i en lägenhet på Södermalm tillhandahållen av Ersta Diakonisälskap, en lägenhet avsedd för hotade kvinnor i behov av en tillfällig fristad.

– Är det någon som förstår den kvinnliga erfarenheten så är det Ulf. På sätt och vis tycker jag det är synd att han i rollen som Elisabeth Svantesson inte fick chansen att bli Sveriges första kvinnliga statsminister, säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Per Schlingmann efterlyste en kvinnlig politiker med sträng frikyrklig aura i syfte att vinna röster i det traditionellt så S-dominerade Västerbotten.

Enligt en anonym uppgiftslämnare ska Ulf Kristerssons dubbelliv varit känt inom partitoppen. Karaktären Elisabeth Svantesson skapades redan under Fredrik Reinfeldts tid vid regeringsmakten. Enligt källor nära ”de fyras gäng” var det den dåvarande så kallade superstrategen Per Schlingmann som efterlyste en kvinnlig politiker med sträng frikyrklig aura i syfte att vinna röster i det traditionellt så S-dominerade Västerbotten. Dock hittades ingen kvinna vare sig i partiledningen eller någons annan stans i partiet som levde upp till kravbilden.

Skaparen av Elisabeth Svantessons persona uppges vara Per Schlingmann.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/SCANPIX

– Det var då Ulf klev fram och sa: Jag gör jobbet!, säger en före detta tjänsteman på regeringskansliet.

Ett lösskägg och ett glas utspilld mjölk ska ha hittats vid ett bord på Riksdagsrestaurangen, vilket kan tyda på att det ökända twitterkontot ”Hanif Bali” i själva verket är en iscensättning och måste läsas som fiktion.

Åren i regeringsställning blev hektiska för Ulf Kristersson. Förutom att vara socialförsäkringsminister tvingades han iförd peruk även sköta uppdraget som arbetsmarknadsminister. Medan den inre kärna som låg bakom det framgångsrika konceptet ”nya Moderaterna” en efter en lämnade politiken fortsatte Ulf Kristersson på dubbla förtroendeposter. Det visar, enligt valberedningen, på den blivande partiledarens smått otroliga arbetskapacitet.

Hanif Bali, riksdagsledamot (M). Bör läsas som fiktion?
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Frågan som politiska bedömare nu ställer sig är nu ifall det finns fler inflytelserika Moderater som i själva verket är fiktiva figurer. Ett lösskägg och ett glas utspilld mjölk ska ha hittats vid ett bord på Riksdagsrestaurangen, vilket kan tyda på att det ökända twitterkontot ”Hanif Bali” i själva verket är en iscensättning och måste läsas som fiktion.

Den blivande partiledaren Ulf Kristersson säger i en kommentar till SVT ”att han inte vill recensera sina insatser” utan hänvisar till den kommande extrastämman i oktober.

Satiren "En jobbig värld" av Lars Berge
22 sep 2017 | 15:27

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev