Ny hertig väcker liv i gammal vrede mot Stockholm När storebror prins Alexander föddes och tilldelades titeln hertig av Södermanland var besvikelsen stor i Dalarna. Med Alexanders lillebror har landskapet fått sin revansch. Här besöker Alexander tillsammans med prinsessan Sofia och prins Carl Philip kronprinsessan Victorias fyrtioårsfirande. Foto: Stina Stjernkvist
Satir

Ny hertig väcker liv i gammal vrede mot Stockholm

Satir I Dalarna är glädjen stor över att den nyfödde prins Gabriel blivit landskapet nye hertig. Moras kommunledning planerar att fira på ett annorlunda sätt.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 31 augusti i år föddes kronprins Carl Philips och prinsessan Sofias andra barn på Danderyds sjukhus. När storebror prins Alexander föddes ett år och fyra månader tidigare och tilldelades titeln hertig av Södermanland var besvikelsen stor i Dalarna. Landskapet hade då varit utan hertig i över 70 år.

När ytterligare en prins föddes höll man därför tummarna på kommunledningskontoret i Mora. När kungen vid en konselj på slottet avslöjade att Dalarna fått en ny hertig vid namn Gabriel Carl Walther jublade kommuntjänstemännen. Redan följande dag inledde tekniska förvaltningen projekteringen för ett nytt daluppror, det femte i ordningen sedan 1500-talet.

Så fort hertigen uppnår könsmogen ålder hoppas kommunstyrelsen att han ska samla en här av stridsdugliga dalkarlar och tåga mot Stockholm.

– Ett nytt Daluppror är en chans att sätta Dalarna på kartan och innebär tusentals nya arbetstillfällen. Återvänder hären med det stulna kyrksilvret kommer vi dessutom kunna rusta upp ishallen, säger kommundirektör Peter Karlsson.

Peder Sunnanväders och Mäster Knuts skymfliga intåg i Stockholm 1526 (1879) av Carl Gustaf Hellqvist.

Enligt kommunledningen lever ännu det smärtsamma minnet av rådbråkningen av Mäster Knut från 1527 bland många kommuninvånare i Mora. Efter att ha tvingats rida baklänges in i Stockholm på en häst ledd av en narr följde en summarisk rättegång varefter den katolske prästen bands vid ett hjul på Stortorget och fick ben och armar krossade.

Vi känner att nu får det räcka. Den här gången tänker vi inte ge upp förrän vår Sofia bestiger tronen.

– Det är inte okej. Men då har vi inte ens nämnt de lübeckska köpmännens monopol plus våra synpunkter på tronföljden 1743, som helt ignorerades av centralmakten i Stockholm. Vi känner att nu får det räcka. Den här gången tänker vi inte ge upp förrän vår Sofia bestiger tronen, säger Karlsson.

Hertiginnan av Värmland förväntas spela en avgörande roll i fälttåget mot Stockholm.
Foto: Mikael Fritzon

Sofia, född Hellquist, växte upp i Älvdalen och korades till miss Slitz 2004 och var en av deltagarna i Paradise Hotel 2005, där hon bland annat bildade en pakt med segraren ”Marre” Hitti. Tio år senare gifte hon sig med kronprinsen och fick titeln prinsessa och hertiginna av Värmland. Det gör att kommunledningen i Mora hoppas att kunna locka även den värmländska allmogen att beväpna sig och delta i upproret.

Kan nå Dragon Gate utan förluster

Inom ramen för de kommande 20 årens infrastrukturbudget har kultur-, trafik- och fritidsförvaltningen redan utformat ett förslag på fälttåg som fått namnet ”Den stora daldansen 2.0”. Enligt de handlingar som En jobbig värld tagit del kommer uppbådet av rasande bönder tåga via E16 genom Dalarna och Gästrikland någon gång tidigast runt år 2032, då hertigen fyllt 15. Enligt en projekteringsplanen räknar den tekniska nämnden med fri lejd under Gävle Bro och bedömer att det är möjligt att via E4 nå Dragon Gate utan förluster. Där ansluter den värmländska hären ledd av Gabriels föräldrar – hertiginnan Sofia och hertig Carl Philip – för vidare marsch mot Stockholm.

Huruvida ett eventuellt blodbad strider mot Mora kommuns arbetsmiljöpolicy kommer utredas av en extern konsult.

Värdegrundsarbete avgörande

Stridigheter mot i huvudsak livgardet väntas utbryta i höjd med Infra City, två mil norr om huvudstaden. Huruvida ett eventuellt blodbad strider mot Mora kommuns arbetsmiljöpolicy kommer utredas av en extern konsult. Dalupproret kommer bedrivas i linje med Rättviks kommuns värdegrund: ”Medborgaren och kunden i fokus”. Information om det stundande fälttåget kommer löpande publiceras på kommunens webbportal för friluftsliv: ”Mora Outdoor” (moraoutdoor.se).

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev