SD kräver mer objektiv bibel SD:s interna utredare Margareta Larsson har på partistyrelsens uppdrag analyserat bibeltexterna och uppger att hon är oroad över den "vänstervridning" som präglar innehållet., enligt uppgift till En jobbig värld. Foto: Istock.
Satir

SD kräver mer objektiv bibel

Satir Sverigedemokraterna är inte bara kritiska till politiseringen av svenska kyrkan. Även evangelierna genomsyras av en utpräglad vänsterretorik, konstaterar partiets utredare i en analys av bibelns innehåll.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sverigedemokraterna har kraftsamlat inför det stundande kyrkovalet. Svenska kyrkan har alltför länge varit ett ”propagandaorgan för Socialdemokratin och det övriga vänsterliberala etablissemanget”, skriver partiledaren Jimmie Åkesson i ett inlägg på Facebook. Enligt källor nära partiledningen planeras omfattande förändringar av den kyrkliga verksamheten om partiet vinner ökat inflytande efter söndagens val. SD:s interna utredare Margareta Larsson har på partistyrelsens uppdrag analyserat bibeltexterna och uppger att hon är oroad över den ”vänstervridning” som präglar innehållet.

Symptomatiskt att man aldrig redovisar exempelvis Moses politiska tillhörighet.

”Symptomatiskt att man aldrig redovisar exempelvis Moses politiska tillhörighet. Efter att ha läst om uttåget i Egypten är det ju tämligen uppenbart var profeten står i flyktingfrågan”, skriver Larsson i utredningen ”Jungfru Maria – helgon eller batikhäxa?” som En jobbig värld tagit del av.

Enligt den andra Moseboken fruktade den dåvarande farao av Egypten att de så kallade israeliterna skulle föröka sig och ta över landet. Ett högst rimligt antagande, enligt SD:s utredare. Israeliterna förslavades och förföljdes tills den dag Moses gjorde uppror och ledde sitt folk genom öknen mot Kaanan, det förlovade landet. En vandring som i bibeln beskrivs som mycket mödosam.

Man hade gjutit sig en guldkalv och kände glädje och stolthet över den.

”Israeliter” anser Larsson vara en vänsterliberal omskrivning av dåtidens asylturister. ”Skäggbarn” vore en mer passande benämning. Dessutom bör kyrkan inte hymla med att Moses i praktiken var flyktingsmugglare som bedrev kriminell verksamhet i öknen under hela 40 år, påpekar författaren till rapporten. Utredaren är även mycket kritisk till hur händelserna vid berget Sinai skildras i bibeln.

När Moses återvände från Sinai med stentavlorna hade folket skapat en guldkalv. Chromolithograph, från 1886. Istock.

”Man hade gjutit sig en guldkalv och kände glädje och stolthet över den men då kommer Moses rännande nedför berget med sina stentavlor och prackar på folk tio Guds bud. Precis som vänstern gör mot svenska kyrkobesökare med sin politiskt korrekta världsbild”, skriver Margareta Larsson i sin analys.

Utredarens förslag är att helt stryka andra Moseboken ur svenska upplagan av bibeln och i stället ersätta den med Tintin i Afrika. Ett annat avsnitt som enligt utredningen är ”synnerligen tendentiöst” är skildringen av lärjungen Judas Iskariot i Johannesevangeliet. Enligt utredaren finns skäl att ifrågasätta aposteln Johannes opartiskhet.

”Judas utmålas som en svekfull förrädare när allt han gjorde var att upplysa myndigheterna om var en efterlyst potentiell terrorist och hatpredikant från Mellanöstern gömde sig. Är inte det vad varje rättrådig patriot borde göra?”

Det är dags att ifrågasätta Johannesevangeliets bild av Judas, enligt en ny rapport från SD. Träsnitt efter Leonardo da Vincis fresk. Istock.

Kyrkan är, som partiledaren Jimmie Åkesson konstaterar i sitt FB-inlägg, ”den kanske största förvaltaren av det svenska kulturarvet”. Därför kommer partiet lägga ett förslag i kyrkofullmäktige om att i svenska  kyrkor visa Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul på storbilds-tv under hela julhelgen. Då avses originalversionen från 1958. Inte ”den hårt censurerade variant som varje julafton sänds i statens propagandaorgan SVT”. Dock kommer partiet lyfta ut avsnittet om Robin Hood, på grund av ”brister i politisk neutralitet”.

Robin Hood brister i politisk neutralitet.

De frågor som partiet kommer driva efter kyrkovalet, förutom en översyn av själva bibelbudskapet, är att återinföra traditionella kristna symboler i kyrkan. Dit räknar SD både julgranen och midsommarstången. Dessutom kommer partiet bekämpa diskriminering i kyrkorummet av svenska kristna som önskar att få en chokladboll till kyrkkaffet. Den fullständiga utredningen kommer presenteras vid SD:s landsdagar i november.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev