Riksdagsman i clownutstyrsel avvisad från minnesstund En minnesdag i riksdagens regi fick oväntat förlopp. Foto Henrik Montgomery/TT
Satir

Riksdagsman i clownutstyrsel avvisad från minnesstund

Satir ”Clownen Klaus” fick vända i dörren när han dök upp till riksdagens minnesstund över Förintelsens offer med ett knippe ballonger. Ett tydligt fall av diskriminering, enligt Sverigedemokraterna.
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I går torsdag (23 januari) höll Riksdagsnätverket för minnet av Förintelsen en minnesstund för att hedra offren för nazisternas massmord på judar under andra världskriget. För första gången deltog en sverigedemokrat – riksdagsledamoten Björn Söder – som arrangör.

Enligt uppgifter till En jobbig värld dök den tidigare partisekreteraren upp på minnesstunden utklädd till clown, komplett med röd näsa och en blomma med sprutfunktion i kavajslaget. Vid entrén till minnesstunden uppstod enligt vittnen en kort ordväxling mellan Söder och Nätverkets ordförande Mikael Oskarsson (KD) varvid SD-representanten med sänkt huvud fick klampa iväg i sina stora skor till tjänsterummet för att byta om.

Nätverkets ordförande säger i en kommentar att man varken beställt någon clownunderhållning eller anser det vara särskilt passande att clowner deltar under högtidlighållandet av offren för nazismens massmord.

Enligt samma källa brukar Clownen Klaus under sina framträdanden jonglera med rasstereotyper.

Enligt källor inom SD tycker Björn Söder att ”det är tråkigt att det görs partipolitik” av hans clownintresse.

– Björn gör barnkalas, företags- och föreningsevent på sin fritid i rollen som ”Clownen Klaus” och ville som arrangör liva upp stämningen under minnesstunden, säger en person nära partiledningen.

Enligt samma källa brukar Clownen Klaus under sina framträdanden jonglera med rasstereotyper och göra ”ballonghundar av rottweilertyp” som överlämnas till barnen.

– Björn tog sin uppgift på allvar och hade köpt nya rockrings-byxor på Buttericks. Han såg fram mot att sprida glädje bland de inbjudna gästerna, säger källan som vill vara anonym.

Enligt obekräftade uppgifter har partiet nu lämnat in en anmälan hos Diskrimineringsombudsmannen (DO) för ”missgynnande av individ som identifierar sig som pajas”. En jobbig värld har utan framgång sökt Clownen Klaus för en kommentar.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev