Rekordhög arbetslöshet bland utländska spioner Foto: Christine Olsson/SCANPIX.

Satir Rekordhög arbetslöshet bland utländska spioner

Satir Outsourcning av IT-tjänster hos svenska myndigheter har slagit hårt mot en hel yrkeskår. Massuppsägningar hotar nu spioner för främmande makt i Sverige.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ledigheten för de ryska diplomater som finns stationerade i Stockholm är över och ambassadpersonalen samlades i veckan för en kick-off på den ryska federationens ambassad på Kungsholmen i Stockholm. Enligt källor på plats rådde förstämning på tillställningen. Orsaken är att militärattachén Vladimir Ermachov tvingats varsla samtliga spioner under sitt befäl om uppsägning.

Det rör sig om hundratals anställda. Många har skaffat familj, vänner och ett liv här

– Det var chockartat. Det rör sig om hundratals anställda. Många har skaffat familj, vänner och ett liv här, säger ambassadpersonal till En jobbig värld.

Orsaken bakom varslet är Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster. Den dåvarande generaldirektören Maria Ågren beslut att ”göra ett avsteg” från de lagar som skyddar känsliga information innebar ett dråpslag för underrättelsepersonal på svenskt territorium. Hemligstämplade uppgifter om bland annat bepansrade fordon och hemadresser till svenska stridspiloter kunde via en underleverantör i Serbien nu i stället levereras direkt till främmande makt utan mellanhänder.

Äh, det spelar ingen roll längre. Du kan skriva att mitt namn är Alexander Fjodorov, 41 år från Moskva

– Jag har letat igenom hushållsavfall, jag har installerat dolda mikrofoner och skuggat Flygvapnets anställda under hela min karriär. Det skulle ta mig trettio, fyrtio år att göra en liknande kartläggning, säger en bedrövad hemlig agent som först till en början vill vara anonym.

Efter en stund ångrar han sig och tar av sig sina mörka solglasögon.

– Äh, det spelar ingen roll längre. Du kan skriva att mitt namn är Alexander Fjodorov, 41 år från Moskva. Farsan var spion i Stockholm under kalla kriget och jobbade nära Stig Wennerström. Han lärde mig spionhantverket från grunden.

Det är bara att beklaga, men vi agerar på en marknad precis som alla andra

Enligt Rysslands militärattaché finns efter Transportstyrelsens upphandling inte längre något behov av spioner i Sverige. Beskedet från den ryska generalstaben är att man redan har all information om den svensk försvarsmakten man behöver. Uppgifterna bekräftas hos den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

– Det är bara att beklaga, men vi agerar på en marknad precis som alla andra. Det finns helt enkelt ingen efterfrågan på den typen av kompetens, säger generallöjtnant Dmitri Sergun via telefon från högkvarteret i Moskva.

Inför hösten har man utökat antalet platser på Arbetsförmedlingens söka jobb-kurser.

När det i veckan blev känt att ritningar på skyddsklassade militära objekt lämnats ut till en kinesisk underleverantör efter en IT-upphandling av Fortifikationsverket har oron spridit sig även bland kinesiska agenter i Stockholm. På Arbetsförmedlingen City rustar man nu för att möta behovet från underrättelsepersonal som drabbats av svenska myndigheters IT-hantering.

– Det har varit en jobbig omställning för många verksamma inom spionage. Men vi finns här för att stötta och vägleda.

Inför hösten har man utökat antalet platser på Arbetsförmedlingens söka jobb-kurser. Spionverksamhet i övriga nordiska länder kommer inte att påverkas av varslet.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar