Protester befaras när rondellpotatis tas ned Så sent som tiill julen 2016 klädde kommunen ut Mjölbys berömda rondellpotatis till en potatisgris. Foto: Stina Stjernkvist
Satir

Protester befaras när rondellpotatis tas ned

Satir Oroligheter befaras i Viringerondellen söder om Mjölby under den kommande helgen. Återigen är det synen på kolhydrater som ställer grupper i samhället mot varandra.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Enligt polisen i Mjölby befaras hundratals glutenintoleranta att ansluta sig till den tillståndsgivna demonstration som kommer hållas under morgondagen vid ett av Östergötlands mest omtalade monument. Orsaken bakom protesterna är kommunens förslag att byta ut den så kallade rondellpotatisen mot ”en gestaltning av mer samtida frukt eller bär”. Beslutet har retat upp många människor med en upplevd överkänslighet mot gluten, för vilka potatisen utgör en viktig basföda.

– Det verkar som att de styrande vill radera den store Jonas Alströmers insatser för Sverige under 1700-talet. Potatisen utgör själva grunden för vår civilisation, säger Stefan Björk, talesman för organisationen ”Förenade mot gluten”.

Den tre meter höga skulpturen av en King Edward uppfördes vid Mjölbys södra infart 2010 som en hyllning till den anrika rotfrukten. Enligt de protesterande är beslutet att flytta jättepotatisen fattat efter påtryckningar från en känd dietist och inte förankrat hos lokalbefolkningen, något som tillbakavisas av kommunledningen.

Vi anser att en avokado nog ligger mer rätt i tiden.

– Många Mjölbybor uppskattar guacamole till fredagstacosen. Vi anser att en avokado nog ligger mer rätt i tiden, säger Susanne Fredriksson som är vd för besöksnäringens intresseorganisation Visit Östergötland.

Bland potatisens anhängare avfärdas det påståendet som historierevisionism. Morgondagens demonstration är, enligt arrangörerna, den största uppslutningen mot gluten någonsin i Sverige. Enligt flera källor kommer protesterna inte bara att locka glutenintoleranta utan sympatisörer till alla former av kolhydrater, som läsk och fikabröd.

Samtidigt samlas anhängare till den så kallade LCHF-dieten utanför självbetjäningstvättet Wash & Go för att hylla fett och proteiner. När En Jobbig Värld anländer till platsen pågår redan förberedelserna inför morgondagens motdemonstration.

Kostpyramiden utgör en förtryckande maktstruktur.

– Vi anser att kostpyramiden utgör en förtryckande maktstruktur. För oss kommer potatisen alltid att vara en symbol för terror. Varje dag tvingas svenska skolbarn äta sönderkokt potatis i skolbespisningen trots att det finns fullgoda alternativ i form av broccoli eller blomkål, säger en av de tillresta aktivisterna som vill förbli anonym.

Under parollen ”Krossa tallriksmodellen” kommer han och övriga motdemonstranter tåga mot potatisrondellen där de glutenintoleranta är samlade för sin manifestation. Polisen befarar sammandrabbningar och utesluter inte att införa undantagstillstånd om spänningarna mellan grupperna eskalerar. Redan under fredagseftermiddagen rapporterades om oroligheter efter att ljudet av en glassbil hörts i området.

– En ren provokation, säger man i LCHF-lägret.

Enligt vakthavande befäl finns inget lagrum att avhysa personer från allmän plats på grund av låga blodsockernivåer.

Uppgifter om att en grupp utövare av 5:2-metoden kommer befinna sig i området för att enligt egen utsago ”upprätthålla lugnet”, bekräftas av Mjölbypolisen. Enligt vakthavande befäl finns inget lagrum att avhysa personer från allmän plats på grund av låga blodsockernivåer. Statsminister Stefan Löfvens uttalande att ”alla människor behöver en mångsidig och näringsrik kost” har kritiserats av oppositionen för att vara otydligt.

”Det är lätt att få uppfattningen att statsministern indirekt ger sitt tysta medgivande åt både jojo-bantning och karies”, skriver Alliansens partiledare i ett gemensamt uttalande.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar