Klyftan mellan bra och dåliga fortsätter växa Ebba Busch Thor (KD) och bakom Jimmie Åkesson (SD) efter partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Foto: Sören Andersson / TT
Satir

Klyftan mellan bra och dåliga fortsätter växa

Satir Efter Agendas partiledardebatt står det klart att det råder en bred enighet bland riksdagspartierna om vilkas ansvaret är att det inte går tillräckligt bra för Sverige. Felet är de dåligas.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Att det stundar ett valår råder det inga tvivel om, den direktsända tv-debatten i SVT under söndagskvällen var stundtals het. Även om åsikterna gick isär i vissa frågor var de åtta partiledarna i stort sett överens om en viktig sak: De dåliga skadar svensk ekonomi och samhället i stort genom att inte vara bättre på i stort sett allt. Debatten inleddes med en duell mellan statsminister Stefan Löfven och den nyvalde moderatledaren Ulf Kristersson.

– Förut var det dåligt men vi gjorde det mindre dåligt och får vi fortsätta att regera så kommer allt bli bra, sa statsminister Stefan Löfven.

Just nu går det mycket dåligt för de dåliga. Deras dålighet påverkar oss som är bra.

Ulf Kristersson replikerade:

– Just nu går det mycket dåligt för de dåliga. Deras dålighet påverkar oss som är bra och det är orättvist. Det är ju inte vi som är dåliga!

”Just nu går det mycket dåligt för de dåliga. Deras dålighet påverkar oss som är bra och det är orättvist. Det är ju inte vi som är dåliga!”, hävdade
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: Sören Andersson / TT

Centerledaren Annie Lööf ställde sig bakom Kristersson.

– Man kan fråga sig ifall Stefan Löfven är bra, eller om han i själva verket är dålig för Sverige.

Liberalernas Jan Björklund anklagade Stefan Löfven för att subventionera dåligt beteende, något som leder till att de dåliga hamnar i dåligt sällskap. En, enligt Björklund, i grunden dålig politik.

– En gång i tiden avskaffade ni allt dåligt tillsammans med oss liberaler. Vi gjorde bra saker. Men nu är du på väg att göra allt dåligt igen!

När Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin avbröt Jan Björklund satte SVT:s programledare och politiske kommentator Mats Knutsson ner foten:

– Gustav Fridolin, i fortsättningen vill jag inte att du avbryter de andra debattdeltagarna. Det är dåligt!

Jonas Sjöstedt vände sig i sin tur till sin motståndare Jimmie Åkesson med ett känslosamt utspel:

– Jimmie Åkesson, om dina barn skulle vakna upp i en värld där allt var dåligt, skulle du inte vilja att de i stället fick det bra?

Sverigedemokraternas partiledare gick i svaromål i vad som kom att bli debattens hetaste ordväxling.

– Förut var Sverige bra. Sedan kom de dåliga hit och då blev allt dåligt!

Kommentaren fick Centerns Annie Lööf att ilskna till:

– Det finns dåliga även bland dina partikamrater, Jimmie Åkesson!

Vet ni inom Alliansen ens vad begreppen bra respektive dålig betyder?

Påståendet möttes av studiopublikens applåder men avfärdades av SD:s partiledare med orden: ”Kom igen, det där är så dåligt!” När programledaren Mats Knutsson lugnat ner debattdeltagarna gav han åter ordet till Miljöpartiets Gustav Fridolin som hade tagit med sig ett exemplar av SAOL in i debattstudion.

”Synonymer till ”bra” är god och fin, ”dålig” betyder oduglig och svag. Det läser jag innantill i ordlistan. Det är fakta!”, menade
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
Foto: Sören Andersson / TT

– Vet ni inom Alliansen ens vad begreppen bra respektive dålig betyder? Synonymer till ”bra” är god och fin,  ”dålig” betyder oduglig och svag. Det läser jag innantill i ordlistan. Det är fakta!

Liberalernas Jan Björklund efterlyste ”tuffare tag” mot de dåliga, vilket innebär fler kontroller av olika slag.

–  Det är viktigt att tydligt definiera vilka som är dåliga och vilka som är bra i samhället. Helst redan i förskolan.

Stefan Löfven i sin tur hänvisade till en utredning som slagit fast att Sverige blir mindre bra med en dålig politik. Jimmie Åkesson förordade ett förbud mot att vara dålig. De övriga partiledarna avfärdade förslaget. Det går inte att lagstifta bort det dåliga, konstaterade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och avvisade Åkessons utsträckta hand.

Det går inte att lagstifta bort det dåliga.

Samtliga partiledare var emellertid överens om att just de tillhör gruppen goda och fina människor. Samt att dåliga människor utgör en svår utmaning för det svenska samhället på grund av allt de gör blir dåligt. Enligt Jimmie Åkesson är situationen i Sverige ”riktigt, riktigt dålig” på gränsen till ”alarmerande dålig”.

– Sverige är inte så jättedåligt ändå, invände statsminister Stefan Löfven.

– Vi säger nej till allt som är dåligt, underströk Jonas Sjöstedt.

– Vi inom centerpartiet är för det som är bra, argumenterade Annie Lööf.

Inför valet hösten 2018 utfärdar hon och de övriga partiledarna sina löften till väljarna om att allt kommer bli bra, om folk bara lägger sin röst på det minst dåliga alternativet.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev