Fler riskerar att bli Palmespanare Med digitaliseringen av Palmeutredningen riskerar nu fler att falla dit och bli beroende Palmespanare, rapporterar En jobbig värld.
Satir

Fler riskerar att bli Palmespanare

Satir Att mordutredningen digitaliserats och gjort sökbar riskerar att förvandla en hel generation till Palmespanare, varnar anhörigförening.   
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

I onsdags pekade åklagare Krister Petersson ut ”Skandiamannen” Stig Engström som Olof Palmes mördare. Dessutom lämnades besked om att mordutredningen som pågått i 34 år – och omfattar 22 430 tänkbara uppslag, förhör med 10 000 personer och totalt 134 erkännanden – har digitaliserats och gjorts sökbar.

Beskedet var en chock för anhöriga till så kallade Palmespanare. Många hade hoppats på en slutgiltig lösning på mordgåtan. Istället sa Peterson under den direktsända presskonferensen att Palmegruppen inte hittat något stöd för en konspiration, men tillade: ”Det går inte helt att avfärda”.

– När jag hörde de orden och samtidigt insåg att utredningen digitaliserats och gjorts sökbar kände jag bara en djup förtvivlan, säger Patrik Jonsson vars äldre bror varit Palmespanare i perioder sedan tonåren.

– En släkting introducerade honom till Polisspåret via uppgifter om polispiket 3230 och sedan gick det snabbt utför.

Barn till Palmespanare löper större risk att drabbas av Palmespaning senare i livet.

Patrik, som betraktar sig som medberoende, är en av många som tagit kontakt med Anhörigföreningen för Palmespanare APS. Beskedet att utredningen nu läggs ner utan motivbild och utan att ett mordvapen har kunnat knytas till den utpekade gärningsmannen har gjort att antalet samtal ökat kraftigt de senaste dagarna.

– Att göra Palmeutredningen tillgänglig digitalt är direkt oansvarigt. Vi riskerar att förlora en hel generation, säger Lena Gustafsson, 54, från Västerhaninge.

När hon ertappade sin dåvarande make med att i slutet av 1990-talet provspringa gärningsmannens flyktväg istället för att fira parets femåriga bröllopsdag förstod hon att inför valet mellan äktenskap och Palmeutredning, skulle han alltid välja det senare. Det blev skilsmässa.

Hörnet Sveavägen och Tunnelgatan. Platsen där statsminister Olof Palme sköts till döds i februari år 1986. I bakgrunden trapporna som gärningsmannen flydde uppför.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vi ser just nu en kraftig ökning bland yngre män med datorvana där de flesta inte ens var födda när mordet ägde rum.

– Nog tror jag att han älskade mig, men kärleken till Sydafrikaspåret var starkare. Det är en sorg man får lära sig att bära genom livet, säger Lena.

Nu vill hon hjälpa andra. I rollen som ordförande för APS Haninge erbjuder hon råd och stöd till personer som förlorat en förälder, syskon eller ett barn till Palmespaningen.

– Vi ser just nu en kraftig ökning bland yngre män med datorvana där de flesta inte ens var födda när mordet ägde rum.

Enligt föreningens informationsmaterial finns det en rad kännetecken när någon i ens närhet löper risk att bli Palmespanare. Det kan röra sig om saker som svårigheter att koncentrera sig på jobbet eller i skolan. Trötthet och irritation efter att ha tillbringat natten i internetforumet Flashbacks Palmemordstråd. Barn till Palmespanare löper större risk att drabbas av Palmespaning senare i livet.

En anhörig som uppvisar ett intresse för exempelvis Stay behind-nätverket, Dekorimamannen eller Lisbethkulan kan befinna sig i riskzonen. Många drabbade reagerar med ilska eller ångest när de konfronteras med sitt Palmespanande, vilket inte sällan sker i ensamhet. Barn eller anhöriga som är oroliga för att en familjemedlem blivit Palmespanare är välkomna att kontakta APS Sverige för rådgivning och stöd.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev