Årets julklapp utsedd: gasmasken – Hos oss kommer kunderna bokstavligen kunna shoppa som om det inte finns någon morgondag, säger centrumchef Monica Icander i en kommentar. Foto: Yun Jai-Hyoung, Michel Euler
Satir

Årets julklapp utsedd: gasmasken

Satir En produkt som ligger i tiden och garanterar hushållens konsumtion och köpkraft även i en atmosfär som inte går att andas. Därför blir gasmasken årets julklapp 2018.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

I 31 år har HUI Research, tidigare Handelns utredningsinstitut, utsett årets julklapp. Förra året var det elcykeln. Året dessförinnan VR-glasögonen. Produkten ska vara en nyhet eller fått ett nyväckt intresse för året. Den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal. Produkten ska även representera den tid vi lever i.

Efter att FN tidigare i veckan presenterade sin klimatrapport står det klart att gasmasken uppfyller samtliga kriterier. Inom kort kommer produkten presenteras som årets julklapp, erfar En jobbig värld.

”Shopping är för många människor den enda form av tröst och trygghetsskapande man känner till vilket gör att vi förväntar oss att julhandeln kommer slå rekord även 2018.” Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Hos oss kommer kunderna bokstavligen kunna shoppa som om det inte finns någon morgondag

Av FN-rapporten framgår att om det rådande ekonomiska systemet inte omedelbart förändras i grunden och koldioxidutsläppen minskar kommer nästa århundrade präglas av svält, massdöd, väpnade konflikter, naturkatastrofer och allmän ödeläggelse. Den känsla av hopplöshet som kan orsakas av att vara en del av en civilisation som står vid randen till undergång kommer dock inte påverka hushållens köpkraft, menar Gottfried de Walt, analytiker hos HUI Research.

– Shopping är för många människor den enda form av tröst och trygghetsskapande man känner till vilket gör att vi förväntar oss att julhandeln kommer slå rekord även 2018. Liksom de kommande hundra åren, säger de Walt.

Däremot kan de gigantiska okontrollerbara eldstormar som i framtiden förväntas ödelägga stora städer och bränna dess invånare levande påverka andningsfunktionerna hos konsumenter, bedömer de Walt. Därav det ökade intresset för en tätslutande skyddsmask som skyddar ögon och andningsluft.

Det är inte bara detaljhandeln som kommer gynnas av den stundande klimatkatastrofen

En tillfällig pop-up-butik för gasmasker planeras strax innanför entrédörrarna på Mall of Scandinavia.
Foto: AP Photo/Enric Marti

 

På Sveriges största köpcentrum Mall of Scandinavia i Solna förbereds årets julhandel. En tillfällig pop-up-butik för gasmasker planeras strax innanför entrédörrarna. Under skyltsöndagen kommer mindre mängd brandrök spridas genom ventilationen för att skapa undergångsstämning.

– Hos oss kommer kunderna bokstavligen kunna shoppa som om det inte finns någon morgondag, säger centrumchef Monica Icander i en kommentar.

Invånare i en dödsdömd civilisation utgör också en tillväxtfaktor för tillverkare  av ångestdämpande preparat

Det är inte bara detaljhandeln som kommer gynnas av den stundande klimatkatastrofen, spår HUI Research. Även läkemedelsjättarnas aktiekurser förväntas stiga inför utsikterna att dödliga tropiska sjukdomar kommer sprida sig till nordligare breddgrader och skapa ett mer köpstarkt kundunderlag.

Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

– Invånare i en dödsdömd civilisation utgör också en tillväxtfaktor för tillverkare  av ångestdämpande preparat. Dessutom kommer olje- och transportindustrin kunna kapitalisera på att allt hopp är ute och åtgärder är meningslösa. Det ger incitament att pumpa upp och förbränna varje fat av olja som finns kvar i jordens inre, säger Gottfried de Walt.

Även efter att människan som art är utplånad från jorden kommer börskurserna att kunna fortsätta stiga, spår HUI Research. Tack vare den algoritmstyrda högfrekvenshandeln kommer världens börser kunna hålla aktiemarknaderna igång hundratals år efter att människan utplånats som art från planeten jorden.

– Utan levande människor heller inga ekologiska fotavtryck, vilket gör att det inom två till tre århundraden kan vara möjligt att nå FN:s klimatmål och samtidigt ha ekonomisk tillväxt, säger Gottfried de Walt.

En – som det heter inom näringslivet – ”win-win-situation”!

Tack vare den algoritmstyrda högfrekvenshandeln kommer världens börser kunna hålla aktiemarknaderna igång hundratals år efter att människan utplånats som art från planeten jorden. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo / TT

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev