Ännu två år efter lanseringen av omställningsstudiestödet har CSN mycket svårt att hinna med ansökningarna. Av de cirka 22 000 personer som sökte under våren har drygt 10 100 personer fått ett beslut, varav drygt 3 900 har fått ett positivt besked.
Majoriteten, 12 605 personer, väntar fortfarande på ett beslut från Centrala studiestödsnämnden, CSN.
PTK: ”Vi är irriterade”
På PTK, tjänstemannafackens förhandlings- och samverkansråd, är man långt ifrån nöjd.
För den fackliga sidan var omställningsstudiestödet en mycket viktig del i den så kallade trygghetsöverenskommelsen som innebar att lagen om anställningsskydd, las, blev mer flexibel.
– Vi är frustrerade och irriterade över att CSN har haft så svårt att hantera omställningsstudiestödet, och att det ännu efter två år är så svårt. Samtidigt är just det faktum att så många vill ta del av stödet ett angenämt problem. Det visar att det finns ett behov av reformen, säger Unionens Martin Wästfelt som är ordförande i PTK:s förhandlingsgrupp.
Pengar fryser inte – tillbaka till staten
Eftersom handläggningen inte hinns med beräknas stora delar av anslaget för stödet frysa inne, och pengarna riksdagen beslutat om betalas då tillbaka till statskassan för både detta och nästa år.
– Det är extremt olyckligt, konstaterar Martin Wästfelt.
Samtidigt ser PTK positivt på den nära framtiden. Det finns en proposition om regelförenklingar som träder i kraft 1 januari, och regeringen har tillskjutit 50 miljoner kronor till CSN i budgeten för nästa år.
– Vi hade gärna sett att det hade kommit tidigare, men nu får CSN bättre förutsättningar att hantera ansökningarna automatiskt. Det är viktigt eftersom det går inte att hantera så här många ansökningar manuellt.
CSN: ”Vi gör allt vi kan”
CSN framhåller att man gör allt man kan för att det ska gå fortare och hänvisar till att flera förbättringar och effektiviseringar införts den senaste tiden. Takten har också ökat.
I början av 2024 klarade CSN av att fatta 1 100 beslut i veckan. Nu är handläggarna uppe i 1 300 beslut per vecka.
Så många har sökt nu
Den första oktober öppnade en ny sökomgång, och fram till den 22 oktober hade drygt 7 500 skickat in en ansökan för att studera första halvåret 2025, en siffra som väntas öka till 14 500. Hittills har CSN hunnit ge 260 personer besked. Men mycket talar alltså för att många även i denna sökomgång kommer att behöva vänta länge på besked.
Förklaringen till att så många ändå får vänta är ungefär desamma som vid tidigare sökomgångar.
– Det är väl känt att handläggningen tagit tid på grund av den stora mängden ansökningar, det komplicerade regelverket och det begränsade systemstödet. Vi har gjort allt vi kan för att öka takten i handläggningen och vi ser att det börjar ge effekt, säger CSN:s pressekreterare Stefan Tärnhuvud.
Vanligt studiestöd dåligt alternativ
De som fortfarande väntar på besked och inte kan leva på sparpengar har tre alternativ:
ha is i magen och hoppas ett positivt beslut, avbryta studierna och börja jobba igen eller att ta det ordinarie, men betydligt sämre, studiestödet.
Problemet med det sistnämnda är att de då försitter sin rätt att få omställningsstudiestöd.
Vad kan ni säga till dem som väntat länge?
– Det är såklart ledsamt och vi beklagar verkligen att de fått vänta länge. Många av de risker vi flaggade för i vårt remissvar för omställningsstudiestödet besannades. Men att personer skulle få vänta så länge såg vi inte framför oss, säger CSN:s Stefan Tärnhuvud i ett e-postsvar.
Till hösten bör stödet fungera ok
Utifrån de positiva tecken PTK ser kommer de nu att i högre grad uppmana medlemmarna att söka stödet.
– Vi har varit lite försiktiga med det men nu när vi ser ljuset i tunneln kommer vi att anstränga oss mer för att fler ska söka stödet, säger Martin Wästfelt.
Med tanke på det som görs, är det då bara att invänta att det ska bli bättre?
– Nej, vi sitter inte bara och väntar. Vi har dialog med regeringen och CSN och följer detta supernoga, och vi har stora förväntningar på staten. Det är ju staten som har huvudansvaret för sina myndigheter.
När tror du att det kan fungera som det ska?
– Våren 2025 är ett nytt regelverk på plats och nästa höst tror vi att läget är mycket bättre, kanske inte 100-procentigt, men good enough, säger PTK:s Martin Wästfelt.
Över 14 000 ansökningar kvar från i våras
- CSN fick in ansökningar från 21 926 personer under vårens sökomgång . Tillsammans skickade de in 25 900 ansökningar. Det betyder att en del av de sökande kan ha fått besked på en av sina ansökningar men att de fortfarande ändå väntar på ytterligare ett besked.
- I början av vecka 43 hade CSN 14 547 ansökningar att beta av från vårens sökomgång.
- Till det kommer ett mindre antal ansökningar från 2023.
CSN:s Stefan Tärnhuvud bedömer, precis som PTK, att systemet kommer att fungera mycket bättre hösten 2025.
När beräknar CSN vara i fas så att handläggarna inte sinkas av äldre ansökningar?
– Det är svårt att ge någon bra prognos. Målet på sikt är att alla kunder som sökt i god tid ska kunna få besked innan studiestart. Med pengarna vi nu fick, fler handläggare, regelförenklingar och systemstöd bedömer vi att vi inför ansökningsomgången den första oktober 2025 kommer att kunna ge majoriteten av de sökande besked innan studiestart.