Regeringen föreslår nu i en lagrådsremiss åtgärder för att förenkla ansökningarna om omställningsstudiestöd. Köerna till stödet är idag långa hos CSN och förhoppningen är att korta dem.
– De regelförenklingar som nu föreslås möjliggör för ytterligare förkortning av handläggningstiderna och innebär att fler kan få beslut i tid, säger utbildningsminister Mats Persson i ett pressmeddelande.
Krav från fack och arbetsgivare
Enligt dagens regelverk ska efterfrågan på arbetskraft inom området där personen idag arbetar vägas in. Med de nya föreslagna reglerna kommer personer som arbetar inom bristyrken ha samma rätt till omställningsstudiestöd som andra.
Det är en förändring som krävts av arbetsmarknadens parter som utvecklat omställningsstudiestödet. Medan förslaget kritiserats av till exempel Företagarna och Konjunkturinstitutet för att vara samhällsekonomiskt olönsamt.
– De nya reglerna gör det enklare för exempelvis en sjuksköterska eller en lärare att ställa om, säger Mats Persson
Så många fick stödet
- Förra året, som var det första med omställningsstudiestöd, fick 5 191 personer som studerade med det.
- CSN:s budget förra året hade räckt till 8 800 studerande, men myndigheten har legat back då söktrycket varit enormt och varje ansökan måste tas i turordning.
- Vid årsskiftet hade 15 000 personer fått avslat.
- Yrkeshögskola var det mest populära alternativet av de som sökte.
Regeringen föreslår också att det ska bli möjligt att återkvalificera sig för den som redan tagit emot omställningsstudiestöd.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förändringarna för den som idag arbetar inom ett bristyrke tillämpas första gången för dem som ansöker om stöd till studier som påbörjas efter den 1 juli 2025.