Omställningsstudiestöd – pengarna slut för offentligt anställda Susanne Pettersson-Graff sökte omställningsstudiestöd i våras. Hon har inte fått svar än, men CSN går nu ut med att pengarna är slut. Foto: Jessica Gow/TT och Meli Petersson Ellafi.

Omställningsstudiestöd – pengarna slut för offentligt anställda

Omställningsstudiestöd Den som väntar på besked om omställningsstudiestöd från i våras och är offentliganställd, väntar förgäves. I fredags eftermiddag meddelade CSN att pengarna är slut.
25 mar 2024 | 09:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
2

Det är en del att hålla reda på när det gäller omställningsstudiestödet, som den första april går att söka igen. Det blir då fjärde gången. De tidigare tre omgångarna har det blivit kaos.

En sak att hålla koll på är att pengarna är uppdelade utifrån om du jobbar i det offentliga eller privata. Det finns nämligen två potter att ta pengarna ur. Och potterna sätts utifrån hur många procent i landet som jobbar i vilken sektor, den offentliga står för 33 procent och den privata för 67 procent.

CSN: Pengarna är nu slut

I fredags eftermiddag meddelade CSN att den som jobbar i det offentliga, sökte stödet förra våren och ännu inte fått svar, väntar förgäves. Pengarna är slut.

Den potten räckte för dem som lämnade in sin ansökan senast den 2 april förra våren, och ansökan öppnade den 1 april.

– Att vi inte har vetat detta tidigare är på grund av att vi kan inte veta om en ansökan kan beviljas och därmed ta av anslaget förrän den är utredd och beslutad. Och vi vet ju heller inte på förhand hur många som vi kommer att kunna bevilja, skriver CSN:s pressekreterare Stefan Tärnhuvud till Arbetsvärlden.

”Kommer att överklaga”

Arbetsvärlden har tidigare berättat om Susanne Pettersson- Graff, som sökte då. Hon jobbar på Arbetsförmedlingen, och skickade in sin ansökan den 20 april. Hon har inte fått något svar än, men det är kört.

– Då är det bara att vänta på besked så att jag kan överklaga, säger hon nu.

Hon tycker att stödet borde avspegla hur det ser ut regionalt, i Jämtland där hon själv bor är andelen offentliganställda högre än i riket.

Så många har fått stödet:

  • Just nu kommer det in ungefär 200 ansökningar per vecka till CSN.
  • Under ansöknings­omgången i april 2023 har det hittills kommit in ca 29 600 ansökningar från 24 300 personer. Av dem har runt 13 100 fått besked, varav 3 700 har fått beviljat.
  • Under ansökan som öppnade den 1 oktober 2023 har det hittills kommit in runt 15 800 ansökningar från 14 300 personer. Av dem har cirka 3 400 personer fått besked, varav 1 200 fått beviljat.
  • Under ansöknings­omgången som öppnade i oktober 2022 kom det in cirka 29 000 ansökningar från 23 500 personer. Av dem har runt 22 700 personer fått besked, varav 3 300 fått ja.

Källa: CSN, uppdaterat den 10 mars 2024.

 

+ Expandera

Susanne Pettersson-Graff skickade även in en ansökan i höstas, då satt hon klistrad framför skärmen när CSN öppnade ansökan. Häromveckan fick hon besked att hon beviljas stöd för den ansökan.

Studierna har hon redan påbörjat, och klarar sig ekonomiskt genom deltidsarbete och arvoderade politiska uppdrag för Socialdemokraterna i hemkommunen.

Finns pengar för 18 000 personer i år

För den som jobbar i privat sektor och som sökte i våras finns medel kvar, skriver CSN.

Även för alla som sökte i höstas för studier i år, finns fortfarande pengar kvar.

Närmare 1 500 har fått det beviljat i år, och stödet väntas räcka till 18 000 personer.

25 mar 2024 | 09:56
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev