Så påverkar regeringsombildningen arbetsmarknadspolitiken Foto: Erik Nylander/TT
EU- och handelsminister Ann Linde (S), bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven, miljöminister Karolina Skog (MP) och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) på statsministerns presskonferens om regeringsombildningen på onsdagen.

Så påverkar regeringsombildningen arbetsmarknadspolitiken

Regeringsombildning Den nya uppsättningen ministrar innebär ett något annorlunda fördelat ansvar vad gäller arbetsmarknadsfrågor. Bland annat har nu näringsminister Mikael Damberg (S) uppdraget att skapa fler enkla jobb.
25 maj 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När statsminister Stefan Löfven i dag onsdag presenterade sin nya regering blev det klart att ansvaret för vissa arbetsmarknadsfrågor nu kommer att fördelas något annorlunda mellan statsråden.

Ann Linde (S) kommer in som ny minister i regeringen med EU-frågor och handel som sin portfölj. TCO:s ordförande Eva Nordmark säger att TCO nu kommer att inleda samtal med det nya statsrådet.

– Handelsfrågor är någonting vi har djupt engagemang i, inte minst vad gäller de pågående förhandlingarna om TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Fokus på fler enkla jobb

Handelsfrågorna har fram till nu legat hos näringsminister Mikael Damberg (S). Han kommer vidare att utöver näringsfrågor särskilt ansvara för jobbskapande och nyindustrialisering, med ett specifikt uppdrag att skapa fler enkla jobb.

– Det är mycket positivt att Mikael Damberg nu får ett förtydligat uppdrag och att han kan koncentrera insatser vad gäller jobbskapande, säger Eva Nordmark.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ser statsrådets nya fokus som eftertraktat.

– Det är legitimt att man tillsammans med parterna vänder på alla stenar för att hitta jobb för flyktinginvandrare. LO har sagt att vi är beredda att förhandla med våra motparter för att skapa vägar in på arbetsmarknaden, inom ramen för den svenska modellen, säger han till tidningen Arbetet.

LO-ordförande Karl-Petter Torwaldsson. Foto: Lars Forsstedt.

LO-ordförande Karl-Petter Torwaldsson. Foto: Lars Forsstedt.

Ylva Johansson är fortsatt arbetsmarknadsminister, men får nu även tillägget etaberingsminister.

Regeringsombildningen sker efter att Åsa Romson (MP), miljöminister och vice statsminister, samt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgått som statsråd.

Isabella Lövin (MP), som fram till nu varit biståndsminister, blir vice statsminister samt minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat. Nytillskott i regeringen blir Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister, samt Karolina Skog (MP) som miljöminister. Kristina Persson (S) lämnar nu sitt uppdrag som framtidsminister.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar