Martin Linder är Unionens nya ordförande

Unionen På fackförbundets kongress i Göteborg utsågs Martin Linder igår till Cecilia Fahlbergs efterträdare. Han ser kollektivavtal och kompetensutveckling som nyckelfrågor för framtiden.
Martin Linder är Unionens nya ordförande
Foto: Patrik Nygren, Unionen. Unionens nyvalda ordförande Martin Linder.
15 okt 2015 | 11:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Martin Linder valdes på kongressen i går onsdag till förbundsordförande i Unionen. Han efterträder Cecilia Fahlberg, som varit ordförande sedan 2008.

– Jag tror att jag blev vald för att jag har lång facklig erfarenhet och står för kontinuitet. Och att jag står för ett strategiskt tänkande och har ett driv i att Unionen ska ta ett ledarskap på arbetsmarknaden.

Martin Linder är 41 år och har varit Unionens andre vice ordförande den senaste kongressperioden. Han har sin bakgrund i Volvokoncernen, där han bland annat varit klubbordförande, representant i koncernstyrelsen och suttit i europeiskt företagsråd.

”Vi har ett ansvar att utveckla kollektivavtalen så att de är relevanta.”

Den viktigaste utmaningen för Unionen på sikt är att stärka kollektivavtalen, anser han.

– Vi ser att kollektivavtal är lösningen för den framtida arbetsmarknaden och ska vara en motkraft till dem som säger att kollektivavtalen har spelat ut sin roll. Vi har ett ansvar att utveckla kollektivavtalen så att de är relevanta.

Peter Hellberg, som också var nominerad till ordförandeposten, valdes till första vice ordförande, en post han innehaft sedan 2004.

– Peter och jag har jobbat tätt ihop i fyra år och kommer att göra det i fyra år till.

Ny andra vice ordförande är Marina Åhman.

Unionens kongress inleddes i söndags och avslutas i dag torsdag. Förutom att välja ny ledning har de cirka 300 kongressombuden bland fastslagit en plattform för arbetsmiljö och en plattform för lönepolitik.

– Ett tydligt och viktigt beslut är att ha fullt fokus på kompetensutveckling, säger Martin Linder.

Dessutom ska organisationen mobilisera inför avtalsrörelsen genom att samla så många medlemmar som möjligt. Detta bland annat genom att erbjuda nya medlemmar ett helt års gratis medlemskap.

15 okt 2015 | 11:34

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev