Många förbund organiserar frilansar

Egenföretagare De allra flesta svenska fackförbund organiserar egenföretagare. Störst är frågan inom de förbund som täcker kultur- och mediebranscherna.
Karin Bromander
29 okt 2015 | 17:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Majoriteten av förbunden inom LO, TCO och Saco organiserar egenföretagare. Och för de allra flesta som inte organiserar egenföretagare är frågan inte heller aktuell, som Officersförbundet, som endast organiserar officerare inom försvaret, och Fackförbundet ST, som endast organiserar statsanställda.

Har särskilda avdelningar för företagare

Ett antal fackförbund har speciella avdelningar för egenföretagare, däribland förbund som organiserar de som är aktiva inom kultur och media, såsom Teaterförbundet (läs mer om deras arbete med frilansar här), Musikerförbundet och Journalistförbundet – inom kultur- och mediesektorn har egenföretagare också länge varit ett vanligt förekommande fenomen.

Journalistförbundets frilanssektion Frilans Riks har funnits sedan 1980 och hade då 669 medlemmar. Idag har avdelningen 1 800 yrkesverksamma medlemmar, vilket är cirka 14,5 procent av alla medlemmar i förbundet. För att vara medlem i frilanssektionen behöver du inte arbeta som journalist på heltid, men journalistik ska vara din huvudsakliga syssla. Journalistförbundet erbjuder en rad förmåner för F-skattande medlemmar, som rådgivning och förhandlingshjälp om exempelvis upphovsrätt. Förbundet har också utvecklat en frilanskalkylator, där du kan räkna ut ditt arvode i förhållande till en månadslön.

Samhället måste ta större ansvar

Även LO-förbundet Musikerförbundet har en mycket hög andel medlemmar med F-skatt. Thomas Bjelkerud, avtalssekreterare i Musikerförbundet, menar att samhället behöver tänka om när det gäller den arbetsmarknad som råder idag.

– Samhället och politikerna har inte tagit ett samlat ansvar för utvecklingen från arbetstagare till egenföretagande. I förlängningen riskeras ”den svenska modellen” på arbetsmarknaden att kollapsa om flera förbunds kollektivavtalsområden utsätts för liknande utveckling som den Musikerförbundet erfarit de senaste femton åren, säger han.

Även Unionen satsar stort på sin avdelning för egenföretagare. Den startades 1998 (inom dåvarande förbundet SIF) och har idag knappt 9 000 medlemmar.

– Vi vill göra det tryggare att driva eget för våra medlemmar. Men vi fokuserar också på tjänster och förmåner som de har nytta av till vardags; som affärsjuridisk rådgivning och affärscoaching, säger Per Lund, ansvarig för Unionen Egenföretagare.

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

29 okt 2015 | 17:51

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev