När kraven skulle presenteras och diskuteras vid LO:s representantskap under onsdagen, inledde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson med att beklaga att alla förbund inte står bakom en samordning av avtalskraven inför avtalsrörelsen 2020.
– Det hade varit roligt att presentera ett enhälligt beslut, men det har vi inte, sade han.
Vi vill fortsätta satsa på våra yrkesutbildade medlemmar och därför ville vi ha extra satsningar på dem. Men det sa övriga förbund nej till
Redan på tisdagen offentliggjorde LO:s största förbund, Kommunal, sitt avhopp från samordningen. Förklaringen är att förbundet inte fått något stöd alls för sina krav av övriga förbund.
– Vi vill fortsätta satsa på våra yrkesutbildade medlemmar och därför ville vi ha extra satsningar på dem. Men det sa övriga förbund nej till. Och då kunde vi inte fortsätta, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
17 kronor extra
Enligt Kommunal räcker inte den låglönesatsning som nu finns i LO:s avtalskrav. Den innebär att alla medlemmar med månadslöner under 26100 kronor får något högre procentuella löneökningar än övriga. Men satsningen eller skillnaden är för liten för att få betydelse, enligt Kommunal. Enligt en uträkning som presenterats skulle den föreslagna modellen för avtal 2020 ge 17 kronor extra per medlem och det är enligt Kommunal på tok för lite.
En annan invändning handlar om att LO:s egen beräkning visar att den föreslagna satsningen skulle minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom LO med 0,1 procent.
Med den här takten missar vi målet med 41 år. Det handlar inte ens om ett myrsteg i rätt riktning och är oacceptabelt
Med tanke på att LO formulerat ett mål att löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga medlemmar ska halveras fram till 2028 är det en låg ambitionsnivå.
– Med den här takten missar vi målet med 41 år. Det handlar inte ens om ett myrsteg i rätt riktning och är oacceptabelt, säger Tobias Baudin.
Även Pappers lämnar
Pappers har tidigare meddelat att förbundet inte ingår i förhandlingarna som LO för med Svenskt Näringsliv om förändringar av anställningsskyddet. Förbundet krävde också tidigare i höstas att löneökningar på 4 procent. Under onsdagens representantskap meddelade Pappers också att förbundet hoppar av samordningen.
– Kommunal är LO:s största förbund och har 38 procent av medlemmarna, utan dem blir det inte någon samordning kvar, säger Pontus Georgsson, Pappers ordförande.
Vi hoppas få ett bra avtal även om det hade känts bättre med de andra förbundens stöd
Pappers och Kommunal får efter avhoppet förhandla på egen hand och kan inte håller räkna med stöd från övriga förbund, till exempel vid en konflikt. En ovanlig situation, konstaterar Tobias Baudin.
– Men vi har gjort det tidigare. Vi hoppas få ett bra avtal även om det hade känts bättre med de andra förbundens stöd, säger han.
Förutom låglönesatsningen, kräver de tolv LO-förbunden som står bakom samordningen bland annat stärkt skydd mot sexuella trakasserier i arbetslivet, mer satsning på rehabilitering och villkorsförbättringar i avtalspensionerna. Enligt bland andra IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Handels ordförande Susanna Gideonsson är det nödvändiga och viktiga förbättringar som måste ske – inte minst med tanke på att pensionsåldern ändras.
Avtalspension från dag ett
– I praktiken handlar det om en viktig ungdomssatsning eftersom vi bland annat kräver att avtalspension ska betalas in från första arbetsdagen och inte vid 25 års ålder som dag, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.
Exakt vilka nivåerna lönekraven landar på för de tolv LO-förbundens bestäms om några veckor. Den 4 november ska det vara klart och i mitten av december antas kraven av de förbund som står bakom samordningen. Den 4 november presenterar också Facken inom industrin sina krav.
– Det är alltid bra med enighet inom LO, men vi har förhandlat vid flera tillfällen när det inte varit så och det har gått bra och så blir det säkert den här gången också, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
Kritik mot låglönesatsning
Arbetsgivarna hade flera reaktioner på LO:s krav och på avhoppen under onsdagen. Enligt Mattias Dahl, svenskt Näringslivs vice vd är det positivt att de tolv förbunden ställer sig bakom industrinormeringen. Men han är i en artikel i Arbetsmarknadsnytt, kritisk till den föreslagna låglönesatsningen.
– Det är en bred satsning som i praktiken träffar nästan hälften av alla arbetare, säger han till tidningen.
Kraven på bättre avtalspension beskrivs också som för dyrt. Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten anser att det finns en risk att Pappers marginaliseras med sitt avhopp. Men avhoppet kommer inte påverka industrins normering av avtalsrörelsen, understryker han.
– Det märke som kommer att förhandlas fram kommer även gälla inom massa- och pappersindustrin, säger han till Arbetsmarknadsnytt.
Niclas Lindahl som är förhandlingschef hos Sveriges Kommuner och Landsting och Kommunals största motpart. Han konstaterar i en intervju med Sveriges Radio att förhandlingarna med förbundet har fungerat väl oavsett om det funnits en LO–samordning eller inte.