”Vi har pratat fram ett monster” Filip & Fredrik, aktuella med programmet Breaking News. Foto: Claudio Bresciani / TT
Ledare

”Vi har pratat fram ett monster”

2 mar 2017 | 14:43
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I måndagens Breaking News med Filip och Fredrik skojades det om SVT:s politikprogram Agenda. Hittills i säsongen har Sverigedemokrater gästat tre av sju avsnitt och talat om invandringens kostnader, brottslighet och Sverigebilden. Ytterligare tre avsnitt har handlat om SD och det parlamentariska läget.

Självklart måste vi försöka förstå varför stödet för SD är stort och invandring upplevs som en viktig fråga.

Men resultatet av just alla dessa debatter och debatterna om debatten  tycks ha blivit ett mäktigt monster, en kaosbild av Sverige som ”skapar oro” (ja, jag vet – det här debattinlägget är ett i raden).

”Mediernas uppgift är inte att mata oron, utan att ge sig ut på fältet och upptäcka hur det verkligen ligger till.”

Därför är det så bra att medier nu börjat granska påståenden som till exempel att Stockholm skulle vara världens våldtäktshuvudstad. För mediernas uppgift är inte att mata oron, utan att ge sig ut på fältet och upptäcka hur det verkligen ligger till, att spräcka hål på monstren och avslöja dem.

Riktigt upplysande blir det till exempel när kompisarna Hans Sjöstedt och Nisse Wirenstedt i Svedala får komma till tals. Sydsvenskan besöker efter valet 2014 orten där SD fått rekordstöd. Varför röstar ni på SD? frågar reportern. Och får till svar allt det som är fel i samhället: ”Skolorna fungerar inte. Sjukvården är åt helvete. Och ambulanserna kommer inte i tid”. Och så förklaringen till varför allt är fel: invandringen.

”Det finns en god anledning till att den nazistiska och högerextrema favoritsporten är att utmåla pressen som ’lügenpresse'”

Det är den där journalistiken, så enkelt som att snacka med folk och dra slutsatser av det, som avslöjar de verkliga orsakerna till att nationalismen växer. Det handlar ju sällan om invandringen. Invandringskritiken är lika stor eller större i länder utan invandring. Det handlar om allt det där andra som är fel.

Journalistik är då motsatsen till att sopa problem under mattan. Det är att spräcka monster, avslöja myter och se sammanhangen.

Det finns en god anledning till att den nazistiska och högerextrema favoritsporten är att utmåla pressen som ”lügenpresse”, ”pk” eller ”the dishonest media”.  (Det verkar förresten inte gå så bra eftersom allmänhetens förtroende för pressen tycks konstant, enligt SOM-institutet.) För journalister kan verkligen vara myternas största fiende. Därför är de så farliga för dem som vill sprida oro.

PS. Kan man inte få nog av det här ”monstret” så kan man med fördel se den tecknade barnfilmen ”An American Tail: The Mystery of the Night Monster” från 1999 där den lilla musen Fievel Mousekewitz får följa med den orädda reportern Nellie som avslöjar att det påhittade mediemonster som lämnar New Yorks möss sömnlösa, i själva verket är en komplott av ett gäng katter för att fånga möss. Filmen som inspirerade den här ledaren.

2 mar 2017 | 14:43
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev