Sverige hycklar om fackliga rättigheter
Mikael Feldbaum skriver att Ann Linde och UD bör sopa runt framför sin egen dörr innan Sverige undervisar någon annan om fackliga rättigheter.
Ledare

Sverige hycklar om fackliga rättigheter

Ledare Sveriges utrikesminister Ann Linde slår sig för bröstet när hon berättar om de ambassader som hädanefter ska fungera som fackliga inspirationsmyndigheter runt om i världen. Men med vilken trovärdighet ska UD inspirera någon annan när myndigheten inte ens tillåter sina egna lokalanställda att förhandla om bättre villkor?
24 sep 2021 | 15:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

12 ambassader har utsetts till ”inspirationsmyndigheter” för att arbeta med fackliga rättigheter, rapporterar Arbetet Global.

Ambassaderna ska uppmärksamma värdländerna på fackliga rättigheter, ordna seminarier och samtal. På så sätt ska arbetssätten och inriktningen spridas till övriga svenska ambassader, konsulat och representationer.

Det låter klokt och som något som kan glädja svenska fack, speciellt LO. ”Som ljuv musik i en fackpamps öron”, sade LO:s dåvarande ordförande Karl-Petter Thorvaldsson när Ann Linde i utrikesdeklarationen 2020 gav ambassaderna i uppdrag att rapportera om fackens situation.

Men innan man hoppar jämfota av upphetsning över fackrörelsens framsteg; såhär beskriver Arbetet Global vad som görs i diktaturen Thailand, där till exempel Volvo och H&M verkar.

Trovärdigheten är inte på topp när vi ska berätta för andra länder hur fackliga rättigheter främjas, om man säger så.

”Ambassaden i Bangkok har jobbat på klassiskt sätt. De knyter kontakter, ordnar möten och arbetar för att synliggöra läget för bland annat fackliga organisationer genom att bjuda in FN:s arbetsmarknadsorgan ILO, företag och landets regering. Den lägger även upp bilder på fackligt aktiva på sin Facebooksida.”

Det låter bra, men frågan är om det är nytt, eller tillräckligt, att jobba med dialoginitiativ i en diktatur. Är den av Sverige omhuldade trepartsdialogen ens möjlig när fackföreningar inte tillåts verka fritt?  Riskerar UD istället att ge legitimitet åt stats- och företagskontrollerade fackföreningar?

Samtidigt som uppdraget ges till ”inspirationsmyndigheterna”, så har Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU tvingats stänga ned på grund av förföljelse. En centralorganisation som sedan sitt grundande haft nära band till svenska fack. Ännu har, vad jag vet, UD inte höjt sin röst mot Kina på grund av detta.

Förra året undertecknades EU:s handelsavtal med diktaturen Vietnam. Landets regim skrev på ett par ILO-konventioner som återstår att implementera, och i praktiken är läget för mänskliga rättigheter värre än någonsin. Trots att fackföreningsledare och journalister jagades och spärrades in med absurda fängelsestraff till och med kort före undertecknandet, och trots att Världsfacket bad EU skjuta upp avtalet, så röstade Sverige och Ann Linde för.

Vad UD borde göra är att sopa rent framför egen dörr rörande de lokalanställda.

Samtidigt satte evakueringen från Afghanistan blixtbelysning på hur UD behandlar sina egna lokalanställdas fackliga rättigheter, där man enligt facket förnekar dem att ens få förhandla om sina villkor. Trovärdigheten är inte på topp när vi ska berätta för andra länder hur fackliga rättigheter främjas, om man säger så.

Precis som UD så riktigt framhåller i sin retorik så är fackföreningar historiskt och idag en avgörande del i ett framväxande civilsamhälle och demokratisering. Vad UD borde göra är att sopa rent framför egen dörr rörande de lokalanställda. Man bör jobba mer med de oberoende facken genom demokratistöd och mindre med korrupta regimer, och absolut inte ge legitimitet åt låtsasfack. Acceptera inga fördelaktiga
handelsavtal med skurkregimer, sätt hårt emot hårt och använd EU:s handelsavtal för att främja fackliga rättigheter. Och våga höj rösten när fackliga rättigheter trampas på, även om det kortsiktigt står i strid med handelsfrämjande och ekonomiska intressen.

Den svenska historien bevisar att en sund ekonomi och stabil demokrati kräver en stark fackföreningsrörelse. Det är värt att kämpa för, också utomlands.

24 sep 2021 | 15:46
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev