Sluta höja pensionsåldern – höj arbetsåldern i stället! Hur vore det att tänka helt annorlunda om när man bör jobba? Krönikören Dilan Apak har ett förslag. Foto: Anders Wiklund/TT.

Krönika Sluta höja pensionsåldern – höj arbetsåldern i stället!

Krönika Dilan Apak för i sin krönika fram en egen idé om vad man borde göra för att få ut mer av ett livslångt arbetsliv, utan att behöva höja pensionsåldern.
12 feb 2018

Debatten om höjd pensionsålder har tågat på ett tag i Sverige nu. Förra året nådde regeringen och Allianspartierna fram till en pensionsöverenskommelse som bland annat föreslår just detta – höjningar. Successivt vill man till exempel höja lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 64 år.

Vanligtvis när det snackas höjd pensionsålder brukar jag reagera mycket intensivt. Jag blir förbannad, jag gastar något om att samhället äcklar mig och jag vägrar titta på nyheterna tills debatten har lagt sig. Reaktionen är inte särskilt ideologisk eller så, jag tror jag bara är lite sydeuropé på det viset. Jag har en stark känsla av att pensionsåldern bör vara låg, annars blir jag förbannad och det är alltså inget mer än en känsla.

Vi har ett nytt faktum att förhålla oss till: unga män rör mindre på sig än 85-åriga människor

Men känslor förändras, liksom samhället och politiken. Mina egna känslor kring pensionsåldern ändrades radikalt när jag råkade komma över en alldeles särskilt nyhet från P4 Göteborg: Unga män mellan åldrarna 18 och 29 år sitter stilla mer än 85-åringar. ÅTTIOFEMÅRINGAR. Detta visar en undersökning från Liv och Hälsa som genomförts i fem landsting i Mellansverige med 44 % svarsdeltagande.

Unga män motionerar heller inte tillräckligt, 150 minuter i veckan är vad som rekommenderas och det misslyckas de med. Skälet? Det är lite oklart, pensionärer som intervjuades av P4 Göteborg chansade på att datorn och mobilen slukar en del av den rörliga tiden. Oavsett vad det beror på har vi ett nytt faktum att förhålla oss till: unga män rör seriöst mindre på sig än 85-åriga människor.

När pensionsöverenskommelsen kom före årsskiftet löd kritiken att ingen kommer orka jobba fram till 64 års ålder

När pensionsöverenskommelsen kom före årsskiftet löd kritiken att ingen kommer orka jobba fram till 64 års ålder. Socialminister Annika Strandhäll viftade bort det med att LO-medlemmarna minsann redan jobbar så sent in i livet.

Jag har länge haft på känn att människor under 30 år inte borde föras ut i arbetslivet. Min källa på det är min egen känsla av att unga vuxna liksom jag själv är fullkomligt dumma i huvudet. Våra hjärnor växer klart först vid 25 och sen följer ungefär fem år av att med eget förnuft försöka avgöra ifall alla regler en prackats på om livet verkligen stämmer. Eller känns rimliga för en själv.

Visst växer antalet ”stillasittande jobb framför en skärm” men också ”lunchträning”, ”stegräknare” och ”rökförbud på jobbet”

Det är ett jäkla härke, och ingen av oss är en särskilt bidragande person till samhället under tiden. Dessutom bor de flesta av oss kvar hos föräldrarna långt in i 20-årsåldern, varför ska vi då låtsas som att vi är något annat än förvuxna tonåringar? Särskilt när vi nu har bevis för att människor närmre den naturliga döden är olympiska spelare i jämförelse med oss. Lika nöjda som olympiska spelare är de också, varje gång de får berätta om hur mycket de rör på sig och hur roliga fritidsaktiviteter de har. (Om de inte är såna pensionärer som ligger nerkissade och drogade i någon Carema-blöja men dem pratar vi inte om i det här resonemanget.)

Se vilken ork människor kommer få av att få börja jobba först efter 30, när kroppen lugnat ner sig

Ungdomarna passar uppenbarligen inte in på den moderna arbetsmarknaden. Visst växer antalet ”stillasittande jobb framför en skärm” men vad som också växer i takt med det är ”lunchträning”, ”stegräknare”, ”rökförbud på jobbet” och annat. Så kallat hälsosamma saker som ungdomarna uppenbarligen inte klarar av men som pensionärerna upplever vara lika naturligt som att andas.

Så, sluta hålla på att höja pensionsåldern – höj arbetsåldern! Se vilken ork människor kommer få av att få börja jobba först efter 30, när kroppen lugnat ner sig och de existentiella kriserna taggat ner en aning.  Människor kommer själva ta fram den nya pensionsåldern 100 år genom sedvänja och inga politiker behöver någonsin bry sig om pensionen igen.

Kalas!

12 feb 2018
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan