Sluta anställa människor! Med den klatschiga uppmaningen presenterade sig nystartade AI-företaget Artisan på affischer runtom i San Fransisco i december förra året, med underrubriker som “Artisans klagar inte på jobb-fritid-balansen”, “Artisans kommer inte till jobbet bakfulla” och “människor känns så 2023”.
Det var “raseribete” för att sticka ut från alla positiva klyschor, förklarade företaget senare. På deras blogg var cynismen utbytt mot naiv optimism: ”vårt mål är att automatisera bort uppgifter som människor inte uppskattar, och göra arbete mer mänskligt” i en framtid med ”universell basinkomst” och ”4 dagars arbetsvecka”.
Gamla nyheter för Klarnas vd Siemiatkowski, vad det verkar. Ungefär samtidigt som reklamkampanjen förklarade han för Bloomberg att företaget slutat anställa människor runt ett år tidigare – lång tid i de här sammanhangen – och genom ”naturliga avgångar”minskat sin arbetsstyrka med 1000 personer. Salesforce är ett annat företag som hävdar att de tack vare AI inte tänker ta in någon mer IT-personal under året.
Står vi inför en massaker på kvalificerade jobb?
”Nära singulariteten. Oklart från vilken sida om den.” skrev OpenAI:s Sam Altman i ett tweet, som han blygsamt kallade ”ett poem”. ”Singulariteten” är den tänkta tidpunkt när AI blir smart nog att förbättra sig själv och börjar utvecklas i en exponentiell takt, först matchande mänsklig kapacitet i alla avseenden (AGI – allmän generell intelligens) och sedan vida överträffande den (ASI – allmän superintelligens).
Singularitet i fysiken är en punkt varefter inga förutsägelser går att göra, ungefär som att försöka se in i ett svart hål. Medan en superintelligens i teorin skulle kunna lösa rader av problem, är det om man tittar i diskussionsgrupper som Reddits ”singularity” och ”artificial”-forum en mer näraliggande konsekvens som diskuteras mest: Står vi inför en massaker på kvalificerade jobb?
Finanstidningen Analytics India skriver att ”hela IT-medelklassen (en nyckel i det landets utvecklingsstrategi) håller på att försvinna”. Istället blir det kvar ett fåtal experter som planerar projekt och en större grupp – men fortfarande avsevärt färre än programmerarna tidigare – med ytliga kunskaper och utan egentlig förståelse av kodning som matar in instruktioner i ChatGPT, menar tidningen.
Men samtidigt medgav till exempel Microsofts VD Satya Nadella förra månaden att ”AI har praktiskt taget inte genererat något ekonomiskt värde hittills… om vi talar om något motsvarande den industriella revolutionen, då skulle jag först vilja se tillväxt på nivå med den industriella revolutionen”. Programmen är bättre på att toppa de ”milstolpar” utvecklarna själva satt upp, än på praktiskt meningsfulla uppgifter, menade han.
Den korta tiden som gått sedan Chat GPT först släpptes lös över världen 2022 gör jämförelser svåra, men hittills syns i varje fall inget särskilt hopp i OECD:s siffror över produktiviteten i västvärlden sedan dess. Operator, Open AI:s första ”agent”, alltså program som är tänkta att arbeta självständigt, har ”ett litet problem – allt den gör måste dubbelkollas efter misstag först”, enligt Yahoo Tech, och flera användare ifrågasätter på forum om den alls sparar någon tid.
Det brukar sägas att vi tenderar att överskatta effekterna av tekniska förändringar på kort sikt men underskatta dem på lång sikt.
Kanske finns andra drivkrafter bakom ”sluta anställa människor”-retoriken? Speciellt sedan Trumps valseger har flera Silicon Valley-toppar skickat ut signaler om att de tröttnat på alla förmåner deras självsäkra arbetsstyrka skaffat sig, skriver digitalteoretikern Paris Marx – den snabba avvecklingen av mångfaldsprogram var bara början. Elon Musk återtweetade nyligen en bild på en gravsten med texten ”Distansarbete, 2020-2024” med sin favoritkommentar, skrattemojin. Då kan det vara tacksamt att påpeka för de anställda att de är utbytbara.
Det brukar sägas att vi tenderar att överskatta effekterna av tekniska förändringar på kort sikt men underskatta dem på lång sikt. Man kan nog i varje fall säga att det sämsta tillfället att försöka förstå den tekniska utvecklingen är på toppen av en intensiv hype.
Och att tekniken och hur den används speglar det samhälle som utvecklat den.