Konjunkturinstitutet: Missförstånd att offentliga skulden minskar med balansmål Albin Kainelainen är generaldirektör på Konjunkturinstitutet. Bilden är ett montage. Foto: Janerik Henriksson/TT

Konjunkturinstitutet: Missförstånd att offentliga skulden minskar med balansmål

Det nya balansmålet innebär inte att den offentliga skulden minskar som andel av BNP, menar generaldirektör Albin Kainelainen.
5 nov 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Det är inte sant att den svenska offentliga skulden fortsätter minska om vi inför ett balansmål istället för dagens överskottsmål. Det skriver Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen på nätverket Linked in.

Tvärtom kan skulden öka till uppemot 40 procent av BNP jämfört med dagens 34.

Ett sådant balansmål för statsfinanserna är på gång, enligt en parlamentarisk utredning.

Albin Kainelainen reagerar på en krönika av Andreas Cervenka som plockar upp ett uttalande av Swedbankekonomen Andreas Wallström där han hävdar att den offentliga skulden minskar med ett balansmål.

– Jag ville belysa att ett balansmål kan fortfarande betyda att den offentliga skulden ökar, säger Albin Kainelanen till Arbetsvärlden.

Linjediagrammet illustrerar BNP procentuella trender från 2000 till 2050. Den blå linjen anger historiska data fram till 2020. Från och med då förutspår fem rader olika scenarier som sträcker sig från -1 % till 1 % av BNP. X-axeln är år; y-axeln är BNP-procent, belyser trender vid sidan av statsskuldenanalys.
Prognos för Maastrichtskuld i procent av BNP. Källa Konjunkturinstitutet.

Konjunkturinstitutets prognoser pekar på att den offentliga skulden närmar sig 40 procent av BNP till 2050 med ett balansmål.

Pensionerna går plus

Förklaringen är att de offentliga finanserna inkluderar pensionssystemet. Och där räknar Konjunkturinstitutet med ett överskott.

– Överskottet är ganska stort för pensionen – vi tror att det kommer vara en procent av BNP om ett par år. Eftersom vi är fler som arbetar än som är pensionärer så får man hela tiden överskott.

Konjunkturinstitutet bedömer att kommunerna för att klara sitt balansmål kommer att gå med 0,3 procents underskott av BNP. Det gör att staten för att nå ett balansmål kan gå med 0,7 procents underskott av BNP, vilket alltså skulle kunna öka den offentliga skulden som procent av BNP.

Betyder det här att de som vill att Sverige ska låna och investera mer brister i analysen? Det vill inte Albin Kainelainen hålla med om.

– Missförståndet påverkar inte den slutsatsen. Om man tänker att staten borde låna lite mer så kan man ändå komma till den slutsatsen, säger han.

5 nov 2024 | 06:30

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av PKo 6 nov 2024:

    USA här väl typ 6% budget underskott, vilket kan tyckas mycket. Men om inflationen var 3-4% när budgeten las och tillväxten 3%, så är väl budgeten ganska neutral? Om Sverige har 2% överskott, redan före eventuell tillväxt och inflation, så betyder det väl att vi stryper tillväxt och förnyelse. Färre investeringar, färre anställda i offentlig sektor, mer besparingar, mer arbetslöshet etc. Varför gör di såhär? Känns som Sverige omintetgör den egna framtiden!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev