I början av juni fördes Jonas Gratzer, fotograf, och Noah Söderberg, reporter, bort av polisen för att de var på plats för att bevaka en kommande klimataktion.
Innan aktionen hann påbörjas fördes journalisterna bort och polisen tog deras utrustning.
Nu skriver DN att Justitiekanslern beslutat att inleda förundersökning i fallet.
– Skälet är att de uppgifter som lämnats ger anledning att anta att det förekommit brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel, säger Justitiekanslern Mari Hedenborg till DN.
Hade ett möte med Polisen
Journalistförbundet och Reportrar utan gränser anmälde ärendet till JK och hade i somras ett möte med polisens tillförordnade presschef, Varg Gyllander.
– Jag sa vid det mötet att det är jättebra om JK tittar på det här. Det är svårt för poliser att agera i den offentliga miljön, säger Varg Gyllander till Arbetsvärlden.
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger i ett pressmeddelande att det är viktigt att frågan utreds ordentligt.
– Att JK väljer att inleda en förundersökning visar att myndigheten tar frågan på allvar, säger hon.
I måndags greps en fotograf som jobbade på uppdrag åt SVT med en dokumentärfilm om polisens arbete.
Hans kamera och minneskort beslagtogs och han är nu misstänkt för sabotage för att han befann sig på den plats där klimataktionen han bevakade inträffade.
Även det gripandet har fått kritik av Reportrar utan gränser.
– Då har du plötsligt förflyttat gränsen för vilka möjligheter journalister har att bevaka och granska makten och ge en oberoende bild av en händelse, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.