Polis valde ut vilka journalister som fick bevaka klimataktion Inför FN-mötet spärrade polisen av trafikken i stora delar av Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/ TT

Polis valde ut vilka journalister som fick bevaka klimataktion

Yttrandefrihet I fredags grep polisen två journalister som var på plats för att bevaka en klimataktion. De fördes bort från platsen, medan andra medier fick vara kvar. Polisens presstalesperson säger att de inte kan garantera att det inte kommer att hända igen. Nu överväger Journalistförbundet att anmäla det inträffade till Justitiekanslern.
8 jun 2022 | 14:32
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
4
+1
0

I fredags planerade klimataktionsgruppen Återställ Våtmarker en aktion i samband med ett FN-möte i Stockholm som skulle uppmärksamma 50-årsjubileet av FN:s första miljökonferens.

Flera journalister från olika mediehus, bland annat SVT, TT och TV4, var på plats för att bevaka händelserna.

Aktionsgruppen har under våren återkommande blockerat biltrafiken i och runt Stockholm genom att sätta sig på vägarna. De kräver att Sveriges politiker agerar kraftigare i klimatfrågan och två av kraven är att regeringen ska förbjuda torvbrytning och återställa de utdikade våtmarker som står för 20 procent av Sveriges klimatutsläpp.

På plats för att bevaka aktionen

Den här gången hann aktivisterna aldrig stoppa trafiken. I stället skingrades gruppen när polis kom till plats.

Jonas Gratzer är frilansfotograf och var på plats för den internationella bildbyrån Getty Images räkning.
Tillsammans med en annan journalist, Noa Söderberg, från tidningen Flamman, gick han nedför vägbron där manifestationen skulle ägt rum. De började prata med varandra och väntade på trottoaren på vad som skulle hända härnäst.

–  Helt plötsligt kom en polis fram och frågade ”Är det där era polare?” Vi svarade att ”Vi är här som journalister”. Då sa de att ”Vi vill bara meddela er att vi ser er två som att ni är tillsammans med miljöaktivisterna.”

De svarade att ”Ni rörde er konstigt”

Jonas Gratzer berättar att de blev chockade och att de sa att de var på plats som två fristående journalister.

– Då frågade de oss ”Vad tycker ni då?” Jag svarade att ”Jag har ingen åsikt i skeendet, jag är journalist, jag ska vara så neutral som möjligt”.

Därefter kom det fram poliser som meddelade att ”vi har tagit er på paragraf 13 och ska avlägsna er från platsen.”

–  Vi frågade varför och de svarade att ”Ni rörde er konstigt.”

Jonas Gratzer ringde upp sin redaktör i Paris på högtalartelefon för att hon skulle bekräfta för polisen att han var där på deras uppdrag.

– Då blev de aggressiva och hotfulla och sa att jag skulle lägga på, annars skulle de ta min mobiltelefon.

Poliserna frågade också vem som hade berättat för dem om att manifestationen skulle äga rum.

–  Jag markerade och sa ”Stopp och belägg! Det här får inte ni göra, ni får inte efterforska källor”. ”Fråga får vi alltid göra”, sa de. Men det får de ju inte! säger Jonas Gratzer.

Beslagtog utrustning

Poliser gick igenom de båda journalisternas utrustning och beslagtog den under tiden som de sattes i en polisbil med små celler och fördes bort till ett villaområde 13 kilometer utanför staden.

Polisen menar att de två journalisterna inte kunde uppvisa presslegitimation.

– Problemet uppstår ju då när någon deltar i en manifestation och säger att den är journalist. Vi uppfattar att den deltar i en manifestation och den säger att ”jag jobbar som reporter”. I mina ögon deltar du i den här manifestationen, säger Mats Eriksson, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Betyder det att alla journalister måste ha presslegitimation för att inte riskera att bli bortförda av polis?
–  Det är bra om man har en dokumentation som visar att man inte är en del av manifestationen. I det här fallet vill ju vi att trafiken ska flyta.

Journalisterna erbjöd er att prata med deras redaktörer?

– Det betyder ingenting att någon person säger att de jobbar för dem. De kan ju säga att ”Jag är chefredaktör på Dagens Nyheter”.

Är det så här ni kommer att arbeta framöver?

– Det har hänt förut och jag kan inte garantera att det inte kommer att hända igen.

Ni har också efterforskat källor?

– När jag pratade med polisen på plats var det inget jag pratade om. Men de antyder att man har beslagtagit utrustning. Eftersom vi ska avvisa dem måste vi göra skyddsvisitation. Min uppfattning är att de inte efterforskade källor.

Får förhindra störning av allmän ordning

Thomas Bull, justitieråd, säger att det finns särskilda bestämmelser i polislagen om störning av allmän ordning.

– Det finns rättslig befogenhet för polisen att ingripa om någon stör allmän ordning. Det kan uppstå situationer där polisen bedömer att ingen stör just nu, men att det kan ske väldigt snart. Om en grupp ska gå ut och sätta sig på motorvägen har polisen enligt de här bestämmelserna en viss möjlighet att agera innan det hänt någonting.

Det verkar inte ha varit en lyckad insats

Men han menar att journalister kan förvänta sig att få en annan behandling.

–  Det verkar inte ha varit en lyckad insats, man borde ha kunnat undvika att ta de här journalisterna.

Det har funnits fall där journalister i en folkmassa förts bort tillsammans med demonstranter.

– Det finns några rättsfall när det gäller journalister som inte har tydlig markering. Om man är inne i folkmassor och säger ”Jag är journalist” och så tar polisen alla, det har man tyckt varit ok. Men det har varit mer våldsamt och mer dramatiska omständigheter.

–  Men det finns inga garantier. Och jag kanske är naiv. Jag tänker att det är ett enskilt misstag, här är det något som gått fel. I normalfallet gör inte polisen så här.

–  Min uppfattning är att det är inte så här det går till utan tvärtom ges media goda möjligheter att bevaka sådana här händelser. Här har det av någon anledning inte gått så bra som det borde ha gjort.

Polisen ville bestämma vem som var journalist

Jonas Gratzer säger att det var tydligt att polisen på plats ville bestämma vem som var journalist.

–  Det på väldigt lösa grunder utifrån två antaganden som bygger på idéer om framtiden. Det ena var att ordningen skulle störas och det andra att om ordningen stördes skulle vi vara en del av gruppen.

Men kan du förstå om polisen hade svårt att veta vilka som var aktivister och vilka som var journalister? Aktivisterna filmar ju också det som händer?

–  Alla aktivister hade skyddsvästar på sig. Och de i gruppen som filmar presenterar sig som att de tillhör gruppen och är helt transparenta med det.

Men de andra journalisterna som var på plats, filmade de när ni greps?

–  Nej, jag har inte sett något sådant. Jag tyckte det var konstigt. I internationella sammanhang så kommer andra journalister fram och fotar och dokumenterar och försöker hjälpa till.

Överväger att anmäla till Justitiekanslern

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert är upprörd över polisens agerande.

–  Det har varit en diskussion mellan de här två journalisterna och polisen eftersom de inte hade någon presslegitimation med sig. Jag uppfattar att polisen tycker att man måste det ha för att vara journalist, men så är det inte.

–  Diktaturer kräver ofta någon form av legitimation för journalister. Men en vid pressfrihet innebär att du inte måste vara medlem i en organisation som journalistförbundet för att få vara journalist, säger hon.

Jag blir typ stum. Det är helt orimligt.

Hon menar att hon hade kunnat ha viss förståelse för det inträffade om det hade varit tumult som under påskupploppen och om polisen inte hade haft tid att utreda vem som var journalist om någon hade kastat sten mot polisen.

– Men här uppfattar jag det som att de samtalade flera gånger. Polisen valde att inte lyssna. Det finns inga förmildrande omständigheter.

Polisen säger till oss att de inte kan garantera att det här inte händer igen och att de menar att de har rätt att fråga efter presslegitimation. Vad tänker du om det?

–  Jag blir djupt upprörd över det svaret. För min del så förväntar jag mig mer av en myndighet att de ska leva upp till grundlagen.

–  Om det är Polismyndighetens officiella svar har vi ett allvarligt samhällsproblem och en stor kunskapslucka hos den myndighet som ska ha koll på de här typen av frågor. Jag blir typ stum. Det är helt orimligt.

Hon säger att Journalistförbundet och Reportrar utan gränser kommer att begära ett möte med polisen.

– Vi vill reda ut den här händelsen och säkerställa att det här inte händer igen. I min värld så är det här någonting som inte ska inträffa.

Hon säger att Journalistförbundet också överväger att anmäla det som inträffat till Justitiekanslern.

–  Vi bedömer att det här är så pass allvarligt.

Tidningen Journalisten har också rapporterat om händelsen i fredags.

8 jun 2022 | 14:32

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev