SD-topparnas attacker mot media: ”journalistrugby”, ”propaganda” Björn Söder och Linus Bylund, SD. Foto: TT och SVT

SD-topparnas attacker mot media: ”journalistrugby”, ”propaganda”

Pressfrihet Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylunds uttalande om ”journalistrugby” och riksdagsledamoten Björn Söders tweet om SVT:s ”propagandainslag” väcker reaktioner bland journalister.
14 sep 2022 | 08:21
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund ville inte svara på frågor om partiets politik under pågående förhandlingar om regeringspolitiken under tisdagen.

I en SVT-intervju får Linus Bylund frågan vad han ser fram mot de närmaste dagarna.

– Mycket jobb antagligen, och mycket av det vi kallar journalistrugby, svarar Linus Bylund då.

Vad innebär det, undrar reportern?
– Ja, att man knuffar journalister.

Sverigedemokraternas pressavdelning förklarar för SVT att bakgrunden till uttrycket var att Jimmie Åkesson inte kommit fram till sin bil utan att Säpovakter fått flytta journalister. SVT påpekar att Linus Bylund tidigare använt uttrycket på Twitter när det förväntades ett stort uppbåd av journalister.

Svenska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert reagerar på uttalandet och skriver på Facebook:

”Bylunds uttalande om ”journalistrygby” är ansvarslöst och innebär en helt felaktig syn på journalistiskt arbete. Det är ingen pågående match mellan politiker och journalister. Även om jag inte tolkar det bokstavligen, så går det inte att komma undan med att det är ett skämt.”

 

I Dagens ETC skriver journalisten Eigil Söderin att han själv fysiskt tacklats av Linus Bylund.

”Linus Bylund har kallat den svenska journalistkåren för nationens fiender. Han har fysiskt tacklat bort reportrar (undertecknad) som ställer obekväma frågor till Jimmie Åkesson. Nu talar han om journalistrugby”, skriver Eigil Söderin.

”Propagandainslag i SVT”

I tisdagskvällens Aktuellt medverkade Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Willy Silberstein tillsammans med Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson. Silberstein sade att Sverigedemokraterna var ett nazistiskt parti när nuvarande ledning gick med i partiet och uttryckte oro för att antisemitiska och islamofobiska strömningar ska få luft under vingarna på grund av SD:s starka valresultat.

SD:s riksdagsledamot Björn Söder reagerade på Twitter och menade att public service måste reformeras.

”Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!”

 

”Skrämmande respektlöshet för pressfriheten”

Tweeten får många journalister att reagera.

”Skandal att de tillåter en debatt mellan en som är kritisk mot er och en som förvsrar er. Så kan vi ju inte ha det!”, skriver Owe Nilsson på TT till exempel.

Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer skriver:

”Den totala respektlösheten för #pressfrihet och oberoende journalistik och public service media som en riksdagsledamot, tillika fd vice talman och representant för Sveriges näst största parti visar här är skrämmande! Än mer skrämmande: att inga andra politiska partier fördömer!”

14 sep 2022 | 08:21
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev