Smittspridningen av covid-19 ökar i hela landet och i alla åldersgrupper i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Det innebär också att julledigheten för många som arbetar inom sjukvården ställs in.
Men ersättningen för indragen semester skiljer sig också markant mellan de 21 regionerna. Vissa regioner ger ingen extra ersättning alls till sin personal, medan Region Jönköping lägger på 6 000 kronor åt sina sjuksköterskor för varje arbetspass som de kallas in under julledigheten.
Dessutom får sjuksköterskorna 6 000 kronor extra för varje pass som förflyttas, exempelvis om ett schemalagt dagspass byts mot ett kvällspass. Detta är utöver ordinarie lön, OB och övertidsersättningar.
– Ersättningen för flytt av pass gäller vid en förskjutning av fyra timmar. Det handlar om att värna om ledigheten du planerat för, säger Iréne Sjövall Sanned, regional ordförande Vårdförbundet Jönköping.
Region Jönköping är hårt drabbad av covid-19 med 3 888 fall per 100 000 invånare, och har nått gränsen för hur många IVA-patienter man kan behandla.
– Vi skickar nya IVA-patienter till andra regioner, vilket vi gjorde även i våras, säger Iréne Sjövall Sanned.
Lägre ersättning i grannregionen
Grannregionen Västra Götaland, som också är hårt drabbad av covid-19 med 3 208 fall per 100 000 invånare, är ersättningen för inställd julledighet däremot betydligt lägre.
– Vi får samma ersättning som i somras, 8 000 kronor per vecka som semestern är indragen. Det gäller under hela jul- och nyårshelgerna från första december, säger Anne Karin Höglund, regional ordförande Västra Götaland.
Hon har, liksom de andra regionordförandena som Arbetsvärlden kontaktat, hört talas om ersättningen i Jönköping.
– Vi har påtalat det för regionen. Det känns så klart inte bra att få semestern indragen men det känns ju ändå bättre om man får en bra ersättning, säger Anne Karin Höglund.
Anställda flyttas omkring som plockepinn
Hårt drabbade Gävleborg, med 3 617 sjukdomsfall per 100 000 invånare, har inget centralt beslut om extra ersättning för inställd semester.
– Det är oerhört ansträngt just nu och anställda flyttas omkring som plockepinn där de behövs som mest. Vi sitter i löpande förhandlingar om indragen semester. Medlemmarna är förtvivlade och ledsna. Jag tror det är många som kommer krascha om de inte får någon ledighet, säger Anna Bergström, regional ordförande Vårdförbundet Gävleborg.
I Region Stockholm, där smittspridningen är högst per capita med 4 143 fall per 100 000 invånare, finns inget centralt beslut om julledigheten men IVA-enheterna på Nya Karolinska har tagit beslut om att ställa in all julledighet.
– Där går vi nu in i lokala förhandlingar om ledigheten och ersättningar, säger Gunilla George, regional ordförande Vårdförbundet Stockholm.
Region Stockholm är särskilt hårt drabbad av covid-19, borde det också innebära större ersättningar till personalen?
– Det kan man tänka sig att det borde. Vi hade tuffast tryck i våras och går nu in i omgång två med tuffast tryck, säger Gunilla George.
Personal får pendla 20 mil
Ett återkommande problem som regionordförandena som Arbetsvärlden kontaktar vittnar om är att personalen förflyttas mellan olika sjukhus med liten hänsyn till den enskildes situation. Det är ett problem som blir särskilt uttalat i Region Norrbotten, med stora geografiska avstånd. Regionen har varit i förstärkningsläge i snart en månad.
– Det är extremt hårt tryck jämfört med i våras och vi hade det svårt i våras också. Våra medlemsgrupper är än mer trötta än i våras och kan förflyttas hit och dit i länet med pendlingsavstånd på 5–20 mil enkel väg, säger Camilla Eriksson Sundberg, regional ordförande Vårdförbundet Norrbotten.
Vi har också möjlighet att få stödsamtal med psykolog för att orka
Hon berättar att relationen till regionen blivit ganska frostig som följd.
– Vi förhandlar med Region Norrbotten om förflyttning av medlemmar men det slutar i oenighet. Regionen menar att om du är anställd, grundutbildad sjuksköterska så kan du jobba var som helst i Norrbotten där arbetsgivaren ser behov. Vi kan säga att vi inte har samma tolkning av arbetsskyldigheten, säger Camilla Eriksson Sundberg.
Även när det gäller personalförflyttningar så verkar Region Jönköping ha bättre villkor.
– Vi har förflyttningar på frivillig basis som är personcentrerade och föregås av samtal med arbetsgivaren. Går det inte att lösa på frivillig basis söker man att undanröja hinder, exempelvis om det är så att man inte har tillgång till barnomsorg på kvällar och helger, så kanske man inte behöver jobba just kvällar och helger. Vi har också möjlighet att få stödsamtal med psykolog för att orka, säger Iréne Sjövall Sanned, regional ordförande Vårdförbundet Jönköping.