Händelserik höst för polisen

Polisen Sedan den nya Polismyndigheten sjösattes vid årsskiftet har det stormat en hel del och ännu mer när löneförhandlingarna körde fast. Vi har samlat ihop några av höstens händelser.
Anna-Karin Andersson
11 nov 2015 | 14:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

14 september – Polisförbundet stämmer arbetsgivaren.

Polisförbundet lämnar in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen eftersom man menar att arbetsgivaren, Polismyndigheten, inte har förhandlat enligt lag i frågan om hur bemanningen ska se ut i den nya organisationen. Bristen på fackligt inflytande i bemanningsfrågan har enligt fackförbundet lett till en karusell av omplaceringar och bidragit till den kaotiska situationen i den nya organisationen. LO-TCO Rättsskydd driver ärendet på uppdrag av Polisförbundet. För kränkningen som brottet innebär har man yrkat på ett skadestånd på 10 miljoner kronor.

20 oktober – Poliser skriver klagobrev till rikspolischefen.

Omkring 180 poliser på Norrmalms lokalpolisområde i Stockholm riktar skarp kritik mot sin arbetssituation i ett brev till rikspolischefen Dan Eliasson. I brevet beskriver poliserna bland annat att arbetsuppgifterna ökat efter den senaste omorganisationen och att personalen inte längre räcker till. Poliserna skriver också att de uppfattar lönesättningen som orättvis.

22 oktober- Lönekraven får nej.

Polisförbundets krav om att lägstalönen för nyutexaminerade poliser ska vara minst 25 000 kronor i månaden, medellönen efter fem år i yrket ska vara minst 28 000 kronor i månaden och att erfarenhet i yrket ska värdesättas högre och märkas i lönekuvertet får nej i lönesamtalet med arbetsgivaren. Polisförbundet meddelar att de inte kan backa från kraven och förbereder sig för konflikt vilket skulle kunna bli verklighet efter sista oktober 2016 om man inte lyckas komma överens.

November – Allmänt missnöje blir synligt.

Omkring 2 000 poliser skriver brev till rikspolischefen och politiker för att uppmärksamma dem på den rådande situationen inom polisen och argumenterar för de önskade löneförhöjningarna. Alltfler poliser sluter upp bakom parollen ”Nu räcker det”.

10 november – Rikspolischefen svarar på kritiken.

I ett öppet brev svarar rikspolischef Dan Eliasson på breven han fått från missnöjda poliser. Han rubricerar skrivelsen: ”Jag tycker också poliser är underbetalda.”

Anna-Karin Andersson

/ Kontakta skribenten

11 nov 2015 | 14:48

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev