En parlamentariker reste till Stockholm redan på torsdagen och en annan röstade fel. Därmed vann ett socialt protokoll omröstningen i EU-parlamentet.
I torsdags röstade Europaparlamentet igenom en europeisk pelare för sociala rättigheter. Vilket var väntat. Däremot var det, som Arbetsvärlden tidigare rapporterat, en överraskning att ett socialt protokoll också gick igenom. Vilket nu ställer kravet att fackliga rättigheter skrivs in i EU:s fördrag, om staterna så godkänner.
Svenska ledamöterna från det borgerliga blocket liksom Sverigedemokraterna och kollegerna i deras partigrupper var emot förslaget om ett socialt protokoll. Ändå vann det oväntat om än med bara med två rösters övervikt: 317 för och 315 emot. Att icke-bindande omröstningar får mer godtyckliga resultat än lagstiftande är dock inte helt ovanligt.
Flög hem och röstade fel
Att det blev så, visar det sig, var för att Moderaternas Christofer Fjellner på torsdagen tog flyget till Sverige. Och Liberalernas ledamot Jasenko Selimovic tryckte på fel knapp och röstade för förslaget. Så om Christofer Fjellner hade stannat kvar, och Jasenko Selimovic tryckt på den knapp han avsåg, så hade förslaget om ett socialt protokoll istället förlorat med 317 röster emot och 316 för.
Ingen av de två har velat kommentera det inträffade för Arbetsvärlden.
”Han var tvungen att springa till flyget.”
Christofer Fjellners kontorschef i Bryssel förklarar först frånvaron med att Fjellner kan ha varit på toaletten, men meddelar sedan att han satt på ett flyg till Stockholm.
− Han var tvungen att springa till flyget. Tyvärr lägger de omröstningarna så sent att det är svårt att hinna hem.
Det var ju redan vid lunch? Ska inte en ledamot av Europaparlamentet vara kvar på jobbet tills omröstningarna är klara?
− Det är klart att man bör rösta.
Christopher Fjellners kontorschef Johan Gustavsson återkommer sedan i ett mejl och utvecklar varför Fjellner inte deltog. Eftersom omröstningen blev försenad, så flög Fjellner hem för att hinna till Stockholms handelskammares hundraårsjubileum på torsdagskvällen samt möten på fredagen. Kontorschefen påpekar att omröstningen om ett socialt protokoll är icke-bindande, inte lagstiftande, utan ”rent tyckande” av parlamentet och att voteringen därför ”inte betyder ett endaste dugg”. ”Ett socialt protokoll är lika osannolikt idag som det var för en månad sedan”, menar han.
Kommissionären välkomnade parternas synpunkter
”En otroligt viktig signal att det blev ett så starkt stöd för det sociala protokollet.”
Socialdemokratiska ledamoten Marita Ulvskog gläds över att förslaget om ett protokoll gick igenom.
− En otroligt viktig signal att det blev ett så starkt stöd för det sociala protokollet.
− Men jag är inte säker på att fackföreningsrörelsen har så mycket att hoppas på av ett Europaparlament som två och ett halvt år framöver kommer att vara väldigt högerinriktat. Det är en lång väg att gå.
Kommissionens arbete med en europeisk pelare för sociala rättigheter går nu vidare. Efter att Europaparlamentet röstat för protokollet liksom för pelaren som helhet genomförde kommissionen redan idag en stor konferens och workshop i Bryssel om det vidare arbetet fram till att den presenterar sitt detaljförslag i mars. Över 600 deltagare och ett tjugotal ministrar från medlemsländerna var på plats vid workshopen, bland dem Ylva Johansson som höll ett inledningsanförande.
Frågans ansvarige kommissionär, Marianne Thyssen gjorde i sitt öppningstal klart att sociala rättigheter även är en EU-fråga, och inte bara en nationell beslutsangelägenhet. Hon välkomnade också framför allt åsikter och förslag från arbetsmarknadens parter och underströk: Jag välkomnar de som vanligtvis inte hörs i Bryssel: nationella representanter för arbetsgivarorganisationer och fackföreningar.
Nu väntar toppmöte i Göteborg
Under konferensen gjorde också kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven ett gemensamt utspel om att de tillsammans kommer att vara värdar för ett socialt EU-toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt i Göteborg den 17 november. EU-ländernas stats- och regeringschefer och arbetsmarknadens parter är inbjudna för att diskutera hur arbetsmarknaden och omställningen när jobb försvinner ska fungera bättre. Något Marita Ulvskog ser positivt på:
− Att vi vann omröstningen om pelaren var en otroligt viktig signal till kommissionen och toppmötet i november, säger Marita Ulvskog.