Garanterad arbetstid tung fråga inför finska valet

Kontraktsformer Långvariga timanställningar blir en viktig fråga när Finland inom kort går till riksdagsval. Finansminister Antti Rinne framhåller att fler än 80 000 människor lever i fattigdom trots att de dagligen går till jobbet. De finländska socialdemokraterna kräver nu en garanti för visstidsarbetarna om minst 18 timmars jobb per vecka.
Sören Viktorsson
19 mar 2015 | 10:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När man i Finland dessa dagar talar om nollavtal betyder det inte samma sak som i Sverige, det vill säga ett avtal utan löneökningar. Här handlar begreppet om alla dem som visserligen har ett arbetskontrakt, men aldrig i förväg vet om det blir noll eller 40 timmar en viss vecka. Enligt den finländska motsvarigheten till vårt SCB har omkring 83 000 löntagare sådana här nollavtal.

”Följer man diskussionen verkar vi vara de enda som tar löntagarnas parti.”

Antti Rinne, finansminister. Foto: Laura Kotila/Statsrådets Kansli

Antti Rinne, finansminister. Foto: Laura Kotila/Statsrådets Kansli

– Det är en central jämlikhetsfråga just nu, att ett stort antal finländare utför deltidsarbete under omänskliga former, säger finansministern och S-ledaren Antti Rinne i socialdemokraternas tidning Demari och fortsätter:
– Följer man diskussionen verkar vi vara de enda som tar löntagarnas parti. Jag skulle önska att övriga partier också en smula såg till löntagarnas och inte bara företagens intressen.

Från arbetsgivarna i EK, Finlands Näringsliv, är det tummen ner för förslaget. Den finländska fackliga organisationen FFC vill å sin sida helt förbjuda nollavtal och ett så kallat medborgarinitiativ med samma krav har på kort tid samlat 25 000 underskrifter.

Katariina Murto, STTK. Foto: Pekka Sipola

Katariina Murto, STTK. Foto: Pekka Sipola

Katarina Murto, chef för intressebevakningsenheten på tjänstemännens centralorganisation STTK, säger till Arbetsvärlden att de missförhållanden som nollavtalen innebär måste korrigeras lagstiftningsvägen.
– Vår linje är, att lagen endast ska godkänna sådana avtal, där arbetstagaren får betalt för hela den tid han eller hon är förpliktad att stå till arbetsgivarens förfogande.

I den nuvarande regeringen, där högern (Samlingspartiet) innehar statsministerposten, ingår förutom Socialdemokraterna även Kristdemokraterna samt Svenska Folkpartiet. I den allra senaste opinionsundersökningen är Centerpartiet (som alltså står utanför regeringen) främsta röstmagneten med 24, 7 procent av väljarstödet.
Socialdemokraterna får 16,9 procent, Samlingspartiet 16,8 och Sannfinländarna 15,2 procent i gallupen.

Nu har Finland inte alls samma strikta blockpolitik som Sverige. Centerpartiets Juha Sipilä tippas allmänt bli ny regeringsbildare, men vilka han om så blir fallet sedan väljer att samarbeta med är svårt att förutsäga.
– Majoriteten av centerpartisterna föredrar socialdemokraterna som regeringspartner. Så dessa två partier är det hetaste tipset just nu, säger finländska radions arbetsmarknadsreporter Ki Svahnström till Arbetsvärlden.

Finns Socialdemokraterna med i nästa regering, kommer 18-timmarskravet säkert att aktualiseras. S-ledaren Antti Rinne, som tidigare var ordförande i Finlands motsvarighet till vårt Unionen, är en tuff förhandlare och har förklarat att han vill införa den här garantin redan under kommande mandatperiod.
Riksdagsvalet i Finland äger rum söndagen den 19 april.

Sören Viktorsson

/ Kontakta skribenten

19 mar 2015 | 10:06

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev